1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Focus 2017 Ecoboost 1000cc (1.0iEb 125PC) motor stuk

Discussie in 'Techniek & onderhoud' gestart door TamaraM, 14 mrt 2024.

 1. nthsa :confused::confused::confused:
   
 2. ik denk amerikaanse bovag
   
  gerardTDCI en Edgar Focus vinden dit leuk.
 3. Nhtsa is national highway traffic safety administration

  Denk meer als rijkswaterstaat/rdw vooral.

  Een instantie die ook eisen stelt aan fabrikanten.
  Als ze iets niet goed vinden eisen voor verbetering.
   
  gerardTDCI en Edgar Focus vinden dit leuk.
 4. Correctie, soort van RDW heb ik begrepen…:rolleyes:
   
  gerardTDCI en Edgar Focus vinden dit leuk.
 5. #25 Torxbit, 18 mrt 2024
  Laatst bewerkt: 18 mrt 2024
  Hier nog een filmpje vanuit de U.S. van een 1.0 automaat waarbij de olieriem spanner de hele olieriem (die naar beneden loopt en de oliepomp en balans-as aandrijft) tandeloos heeft geschraapt en waarbij die spanner zelfs losgekomen is. Begint ergens op ongeveer 12 minuten en 56 seconden:

   
  M.Blaak en Edgar Focus vinden dit leuk.
 6. Goedemiddag

  Nogmaals allemaal bedankt voor alle info. Alles is doorgestuurd naar de expert. Hopelijk komt er iets uit de bus!

  Ik hou jullie op de hoogte.

  Groetjes
  Tamara
   
  gerardTDCI en Edgar Focus vinden dit leuk.
 7. Hele vervelende situatie, hopelijk komt er iets positiefs uit met de expert :thumbup:

  Ik kwam nog het volgende filmpje tegen, het heeft een relatie met het filmpje op de eerste pagina.
  Geen idee of je er iets aan hebt maar je weet maar nooit.

   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 8. Goedemiddag

  Bij deze zoals beloofd een update:
  Vorige week dinsdag is de expert van onze verzekering langsgaan bij de garage om samen naar de motor te kijken.

  Volgens de expert was er niets te zien ivm de distributieriem die stuk is, geen overblijfselen of stukjes, dus die is nog OK.

  Er zou echter bezine in de olie terechtgekomen zijn, via de injectoren. Er is nu een staal naar het labo verzonden om dit te bevestigen. Als dit het probleem is, dan zou het een fabricagefout zijn, aangezien de injectoren dit niet zouden mogen doen en kunnen we dit hopelijk verhalen op Ford.

  Ik hou jullie verder op de hoogte! Spijtig genoeg al meer dan een maand zonder auto…
   
  gerardTDCI, Torxbit en Edgar Focus vinden dit leuk.
 9. Ik zou ook niet weten hoe brandstof via de injectoren bij de olie zou kunnen komen anders dan via de verbrandingskamer en langs de zuigers
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 10. Benzine in de olie is wel heel raar maar niets is onmogelijk. De reden hoe of wat zal waarschijnlijk naar boven komen tijdens het uit elkaar halen van het blok.
   
 11. Dit komt omdat er met hogedruk in de motor wordt gespoten. Dit gebeurt bij dieselmotoren ook, dan lekt een verstuiver en spuit je dus meer momenten diesel(of in dit geval benzine) de motor in.
  Met gevolg dat oliepeil stijgt.
  Dit gebeurt bij dieselmotoren voornamelijk ivm roetfilter schoongemaakt moet worden. Als dit proces nooit goed gedaan wordt, wordt er heel vaak extra ingespoten.
  Bij benzine motor zou het voor kunnen komen als dus een verstuiver lekt.

  Als dus een verstuiver kapot gaat dan is rest gevolg, niet echt fabricagefout. Dat is alleen zo als ze motor ophalen en zien dat krukas bout los van zit om zo ff iets te noemen.

  Hoe dan ook afwachten dus, wordt hij wel gemaakt of moet je tot einde van de maand wachten voordat er iets wordt gedaan
   
  Torxbit en Edgar Focus vinden dit leuk.
 12. Hoi

  Bedankt voor alle info. Zelf hebben we dit ook maar via een kort telefoongesprek met onze expert van de verzekering te horen gekregen, dus ik hoop dat ik het ook juist heb verwoord.

  Het oliepijl stond inderdaad ook te hoog toen de auto is stilgevallen, dus dat wat ook een "red flag" voor onze expert, die zijn stelling zou bevestigen. De expert had wel nog gezegd tegen mijn man dat de distributieriem vaak stuk gaat in de auto, maar dat Ford weigert dit te vergoeden, dus dat het voor ons eigenlijk goed nieuws was dat het niet dat was. In het geval van de riem in de olie of distributieriem had hij nog nooit tegen Ford kunnen winnen, zelfs niet mensen die ervoor gekozen hadden om Ford voor de rechtbank te dagen...

  Als het de roetfilter zou zijn, zou deze dan niet bij een groot onderhoud (wat 1 week voor de panne had plaatsgevonden) door de garage moeten zijn bekeken en/of vervangen?

  Als de auto wel of niet wordt gemaakt zal afhangen van de resultaten van het labo en de verdere onderhandelingen met de garage en/of Ford. We willen uiteraard graag dat de auto wordt gemaakt, maar de garage gaat er niet aan beginnen zolang ze niet weten wie de rekening gaat betalen...
   
  Edgar Focus en Torxbit vinden dit leuk.
 13. voorheen hadden alleen dieselmotoren roetfilter, maar de mk4 heeft ook de benzinemotor een roetfilter.
  Deze wordt tijdens het rijden schoongemaakt. Eigenlijk heb je daar nooit last van, alleen zijn paar die bij weinig km's een melding krijgen dat ze keer lange rit moeten maken. Dit is puur om deze roetfilter schoon te kunnen rijden. Had dit in begin maar eigenlijk doe ik elke tankbeurt bij warme motor keer goed door hele toergebied door trekken.

  In jullie geval, met mk3, zit er denk geen roetfilter op. Heb je ook 2 distributieriemen. Dan is het niet zozeer dat het komt om roetfilter te reinigen, maar dat verstuiver heeft gelekt.

  Dat ford dit niet vergoed is beetje bekend, alleen is niet zo zeer ford is bij elke merk zo. PSA heeft dat met de ketting. Dan denk je goed iets te hebben, maar je moet toch aan de klant verkopen dat deze uitgerekt is en buiten de garantie valt. zelfs stukke plastic in carter terecht kwamen. Is iets anders maar eerlijk elk merk zal na de garantie periode liefst niks betalen. dus dat ford zo reageert is niet gek.
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 14. Goedemiddag

  Opnieuw een update. Volgens de analyse in het labo zou er geen brandstof bij de olie zitten. De expert gaat er nu van uit dat er teveel olie in de auto zat, wat dus bij het groot onderhoud een week voordat de auto in panne viel zou zijn gebeurd in de garage. Hij gaat een compressietest doen, om te bepalen of er druk op de motor zit. Ben benieuwd.

  Groetjes
  Tamara
   
 15. Hier nog een meelezer. Al een update over de situatie?
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 16. Oef, dat zou een flinke domper zijn zeg.. Maar dat zou dan wel betekenen dat het onder de verzekering van de garage zou moeten vallen. zij zijn nl aansprakelijk.
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 17. Goedemiddag

  We hebben het verslag binnen. Overschrijden van onderhoudstermijnen door ons is de oorzaak en kosten zijn voor ons.
  Zal screenshots van het verslag posten.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Enige vragen die ik nog heb:
  1. Als de garage de intervallen kent van onze auto, zouden ze dan de riem niet hebben moeten nakijken, wetende dat de olie “slechter” wordt en de riem aantast?

  2. Als de riem niet stuk is, kan de hele motor dan vastlopen? In de motors die stuk zijn online was de riem overal ook echt stuk…

  bedankt allen voor het opvolgen en goede raad!
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 18. Dit is wel heel kort door de bocht. “Ford geeft aan komt door overschrijding van onderhoud dus ligt daaraan.” Tevens “te veel olie aanwezig, ligt niet aan overschrijding onderhoud maar we weten niet door wat en dit is ons onderzoek”.

  Interval van riem is 10 jaar of 240k km, tevens moet je wat onderdelen demonteren om riem te kunnen checken. Dit is dus niet even gedaan en daarom doen ze het niet tenzij je problemen hebt.

  Riem is niet stuk maar mist wat tanden waardoor oliepomp niet goed functioneert, hierdoor kun je een warmloper krijgen.

  Wat is wel apart vind is dat je te veel olie hebt, lijkt alsof iemand bijgevuld heeft zonder kennis / na te kijken.
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 19. Tja, een hoog of zelf een te hoog oliepijl hoeft geen probleem te zijn voor de riem. Maar de discussie blijft waarom er een paar tanden van de riem gebroken zijn terwijl zo op de foto de riem er nog goed uit ziet

  het is wel eenvoudig gesteld als jullie geen okie zelf toegevoegd hebben heeft de dealer er gewoon teveel in gedaan, daar kun je weinig mee.
   
  TamaraM en Edgar Focus vinden dit leuk.
 20. Op basis van interval is idd al dat je direct geen aanspraak kan doen op coulance, ook leeftijd van 7jaar kan dat verklaren.

  @paul vingerhoets
  Op de foto zie je duidelijk dat riem niet goed is, ivm paar tanden ontbreken.
  Of dit komt door te hoog oliepeil is moeilijk te zeggen of achterhalen. Het is feit dat als oliepeil op max staat het onderste tandwiel bijvoorbeeld op 50% komt. Doe je teveel in dan kan olie juist opgesloten worden tussen de riem en poelie. Versnellingsbak met teveel olie draai je namelijk ook kapot.

  In het onderzoek ontbreken wel paar cruciale dingen.
  Garage zegt dat het komt doordat olie en benzine vermengd zit dat hierdoor teveel olie in zit.
  Wat wel netjes is dat onderzoek uitwijkt dat olie niet vermengd is. Dus verhaal van garage niet klopt.
  Echter hebben ze wel gemeten hoeveel olie er nu daadwerkelijk in zat.
  Als er 4 liter in moet en ze tappen 7.5liter olie af. Dan niet alleen onderste deel olie meten maar ook bovenste deel. Olie drijft op water, wie weet drijft benzine op olie. Dus ligt deze boven op olie en niet onderop.
  Als het benzine is, dan kun je simpel met aansteker peilstok aansteken. zie je vlam weet je er zit brandbare stof in de olie, bijna zeker dat het benzine moet zijn geweest. Als het koelvloeistof is/was, dan zou het gaan koken onder een vlam.
  Brand het dan hebben ze door compressie test te doen constant benzine inspuiting gehad. Dit zou oliepeil kunnen verklaren.

  Wat betreffende riem, zelfs zonder tanden zou de riem nog deels in staat kunnen zijn om druk op te bouwen. Echter is niet te zeggen of dit voldoende is.
  Doordat olielampje brand kennelijk niet.
  Wat betreft oliepeil. Dit is meest moeilijk deel, onafhankelijke onderzoeker ziet alleen dat peil te hoog staat. Heeft de garage vergeten olie af te tappen en alleen bijgevuld, of heeft klant olie bijgevuld ivm lampje branden. Dit is niet juridisch met zekerheid te zeggen welke van de twee is.
  Heb klant gehad die blindelings olie bij heeft gevuld zonder juist te peilen, ivm olie lampje branden. Daar bleek sensor issue te geven. Ook gehad dat we bij onderhoud olie waren vergeten af te tappen en wel 4.5liter olie erbij is gegaan. Tijdens proefrit liep de motor op hol (dieselmotor) draaide toen 10.000rpm puur op olie die werd aangezogen. Door vluchtig de motor uit te krijgen was de motor onder reparatie garantie vervangen, klant had niet mee gereden.
  Jouw geval was het 4dagen a 400km. Wat nog steeds snel is.
  Mis een deel waar staat dat motor echt vervangen moet worden. Geen compressie, met dubbel hoeveelheid olie en geen tanden op de riem. Hieruit haal ik niet waarom de motor niet gered kan worden.
  Als de zuigerwanden goed uit zien en lagers van de nokkenas goed uit zien. zou ik bijna denken dat als je de zuigerveren vervangt je compressie hebt en motor kunt reden.
  Echter dit is niet met zekerheid te zeggen dat motor daarna goed is, tevens is dit mogelijk net zo duur als nieuwe motor. Dus door nieuwe motor heb je meer zekerheid dat het weer goed loopt, dan als je revisie doet aan motor.

  samengevat of onbeantwoorde vragen:
  -Hoeveel olie is afgetapt/ zat er totaal in?
  -Brander onder peilstok ter controle op brandbare stoffen en of water in zit. Dan heb je alle vloeistof op je stokje van elke hoogte
  -Onderzoek zegt geen compressie maar geen duidelijk foto gemaakt van de status van de zuigerwanden.
  -ivm geen compressie hebt draait de motor dus goed rond alleen door gebrek aan compressie slaat hij niet aan.
  -  eerlijke conclusie voor jezelf.
  Op basis van dit rapport, ben je helaas uitgespeeld en zou je de kosten zelf moeten dragen.
  Juridisch heb je niet echt waar je meer op terug kunt vallen.
   
  Tom91, TamaraM, hoomer en 2 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina