nieuw hier, en gelijk al vragen!

Discussion in 'Even voorstellen' started by hocus_focus, Nov 16, 2008.

  1. Het is ongelooflijk hoeveel mensen interesse lijken te hebben in een "pluk-vakantie", en langs alle kanten komen aanmeldingen binnen, zoveel dat men haast moet reserveren om gegarandeerd aan de slag te kunnen met de vendange.
    Voorheen waren er veel Spaanse en Portugese plukkers, en waren de studenten ook sterk vertegenwoordigd, de laatste jaren zijn er veel Poolse plukkers waar te nemen, en dit jaar kwam ik zelfs wat verdwaalde Slowaken tegen, en zelfs een meisje uit Moskou.
    Dat is natuurlijk ook wat de pluk gezellig maakt; een bonte gezelschap van mannen en vrouwen in de wijngaarden, en 's avonds barbaque's die eigenlijk te lang doorgaan 's nachts, zodat velen met een kater de volgende morgen in de gaard staan.
    Toch is het zwaar werk, zeer belastend voor de rug, daar de ranken laag zijn en er dus veel gebukt moet worden. Zelf had ik verleden jaar ook twee Nederlandse plukkers die het na een dag al voor gezien hielden, ondanks dat ik hun hiervoor gewaarschuwd heb, en dan komt het er op neer dat je handen te kort komt natuurlijk.
    De vendange begint rond eind september, begin oktober naargelang de suikergehalte van de druif. Er worden metingen gedaan, en als de druif een goede suikerwaarde heeft (afhankelijk van de ras) begint de pluk. Er wordt gewerkt in groepen van vier tot vijf man met een porteur, dat is de persoon die de emmers leegt in een grote toeter op zijn rug, en deze vervolgens weer leegt in de kar. Naargelang de grote van de gaard werken er dus meer van deze groepen, die op linie een gaard plukken.
    Werktijden zijn van 7:15 tot 11:15, dan wordt er een maaltijd verzorgd, en wordt er weer gestart om 14:00 tot 18:00. Tussen de middag is het vaak te heet om in de gaarden te lopen.
    's Avonds zijn er steevast barbeque's met everzwijn aan het spit, en dorpsfeesten die zoals eerder vermeld doorgaan tot in de vroege uurtjes.
    Als de pluk voorbij is volgt er in elke dorp nog een groot feest, het oogstfeest.
    Het uurloon lag dit jaar op 8,60 per uur (een porteur krijgt een euro meer), en krijgt iedere plukker 1 liter wijn per dag. Daarbij zit inbegrepen de loge's en je eten en drinken.
    De echte "die-hards" gaan na de pluk door naar Zuid Spanje voor de oogst van meloenen, en citrusvruchten, en gaan vervolgens door naar Noord Afrika voor de dadels, vijgen en olijven, via Griekenland weer naar boven om weer in Denemarken te beginnen met aardbeien.
    In feite kun je het hele jaar door wel ergens iets plukken.
    Moest iemand daadwerkelijk overwegen om te komen plukken dan hoor ik het wel, maar onthoudt dat het zwaar voor de rug is, en als je eenmaal begint de wijnboer ook daadwerkelijk op je rekent.
     

Share This Page