Omgevallen fiets tegen mijn auto, wat precies te doen?

Discussie in 'Exterieur' gestart door Kludrex, 1 jun 2010.

  1. Kwam net thuis van mijn werk en parkeerde de auto naast een lantaarnpaal met een fiets eraan vastgemaakt. Ik doe dit, normaal gesproken, liever niet maar bij het uitstappen voelde ik nog aan de fiets of die wel stevig 'geparkeerd' stond en niet makkelijk kon omvallen... was OK. Toen ik boven kwam keek ik nog even ter controle uit mijn raam... en ja hoor, een buurvrouw zat te klootzakken met handtas, boodschappen en post en zette haar tas op de bagagedrager van de fiets. Gevolg van dit gekloot: fiets pleurt om :nocheer:

    Ben gelijk naar buiten gegaan om eventuele schade te checken: diepe kras in deur en dorpel en een klein deukje... f*ck! Heb de mevrouw hierop aangesproken en die had niet in de gaten dat ze mijn auto beschadigd had (?) Nadat ik de schade haar had laten zien, gaf ze everigens wel gelijk toe... Ze gaf ook aan dat ze waarschijnlijk niet verzekerd was voor dit soort dingen.

    Mijn vraag is nu: wat kan ik nu het beste doen? Kan mijn rechtsbijstandsverzekering hierin van enige betekenis zijn? Pikant detail is wel dat op precies dezelfde plek (ook aan de andere kant) de deuren zijn overgespoten. Dit is niet goed gedaan en daar heb ik nog garantie op en wordt dus sowieso opnieuw gedaan. Het enige is dat ze waarschijnlijk wat meer werk hebben aan het 'nieuwe' deukje van vandaag.

    Kortom, wat kan ik in dit geval het beste doen?

    Alvast bedankt ;)
     
  2. Wij hebben zoiets gehad hier voor de deur met een dronken man.
    Dikke deuk in het achterscherm.
    En de man zei dat we maar moesten bewijzen dat hij het gedaan had.

    Altijd aangifte doen bij de politie, dan heb je alles duidelijk op papier staan.
    Dit vroegen ze ook bij de verzekeringsmaatschappij.

    Als zij dan niks voor je doen en er zijn eventuele getuigen, kan je altijd nog een poging doen om het via het waarborgfonds te proberen.

    Groetjes Ton.
     
  3. Bijna iedere Nederlander heeft een particuliere aansprakelijkheidsverzekering.
    Dit soort dingen zijn hier op te verhalen.
    Gewoon een schadeformulier samen invullen en opsturen naar haar verzekering.
    Dan gaat het balletje vanzelf rollen.
     
  4. Schade door fiets

    Deze dame is gewoon aansprakelijk voor de schade.
    Dat ze niet verzekerd is voor W.A. is duidelijk haar probleem.
    Niet verzekerd zijn wil niet zeggen niet aansprakelijk zijn.
    Zij zal e.e.a. dus zelf aan jou moeten vergoeden.
    Neem voor de zekerheid contact op met jouw rechtsbijstands-verzekering.

    Groeten van Pieter J.F.
     
  5. Bedankt voor de replies ;)

    Zij heeft duidelijk toegegeven dat zij het gedaan heeft, dus ik neem aan dat ik niets meer hoef te bewijzen. Tenzij ze later terug krabbelt ofzo...
    Het vervelende is wel dat het voor haar een dure grap wordt als het geen verzekeringswerk wordt... en dan moet ik achter mijn geld aan :roll:

    Aangifte doen, dat kan tegenwoordig toch ook telefonisch?
     
  6. Als die vrouw gewoon meewerkt (je had beter even de vrouw koffie kunnen aanbieden en het even op papier kunnen zetten met een ondertekening) zie ik niet in waarom je aangifte zou moeten doen. Als je allrisk verzekerd bent, gewoon de zaak laten afhandelen door de verzekering, maar daarvoor is het ook handig om het op papier te zetten. Ik neem toch aan dat je haar gegevens hebt.
     
  7. Ja, ik heb haar gegevens en ze woont, zoals gezegd, aan de overkant. Ik ben niet all-risk verzekerd maar heb wel mijn tussenpersoon hierover ingelicht. Eens kijken wat hij hierover te zeggen heeft... Het is voor mij een vreemde zaak omdat het, volgens mij, niet te regelen is via elkaars autoverzekeringen. Zij heeft, voor zover ik weet, geen auto dus ze kan het niet verhalen op haar autoverzekering. Als het was zoals Hunter zegt dan was het het wat makkelijker geweest... misschien is ze wel hiervoor verzekerd, of anders haar huisgenoot... het was haar fiets namelijk.

    Alles op papier zetten is goed, maar ze heeft alles toegegeven. Ik was binnen 10 seconden beneden, nadat het gebeurd was ;). Heb haar gelijk ermee geconfronteerd... maar, als het er op aankomt, kan een kat in het nauw rare sprongen maken, zeggen ze...
     
  8. Volgens mij is ieder Nederlands staatsburger verplicht W.A. verzekerd te zijn.
    W.A. is tenslotte ook Wettelijke Aansprakelijkheid.

    Ik zou het voor de zekerheid toch even op papier laten zetten en laten ondertekenen. Ze heeft het nu wel toegegeven, maar heb je daar getuigen bij gehad? Straks krabbelt ze ineens terug.

    Sterkte met de afhandeling in ieder geval!
     
  9. Heb ik ook gehad. Fiets van krantenjongen schoof ook weg van lantaarnpaal.

    Gewoon schadeformulier invullen, allebei ondertekenen, en dan opsturen naar jouw verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon. Jouw verzekering zal het op haar verzekering gaan verhalen of anders bij haar.
    Zelf hoef je hier verder niets aan te doen.

    Belangrijk blijft om een schadeformulier samen in te vullen en te ondertekenen.

    Suc6 met de afhandeling.
     
  10. Aangifte doen bij de politie is niet nodig en kan ook niet. Je moet immers aangifte doen van een strafbaar feit en daar is hier geen sprake van.
    Het is "gewoon" een verkeersongeval met materiële schade en daar is de verzekering voor.

    Ik denk dat jij er wel uit gaat komen.. ;)
     
  11. Als je aan autoverzekering hebt, moet je deze inderdaad WA verzekeren.

    Een particuliere aansprakelijkheid is een andere verzekering en hier valt schade als gevolg van jou auto aan iemand anders altijd buiten. (met andere woorden, motorrijtuigschade is niet gedekt hierop, tenslotte heeft een motor / auto een eigen WA verzekering).
    In dit geval betreft het schade als gevolg van een fiets, en die valt er wel onder.
    Aangifte doen is inderdaad overbodig, overigens kan dat niet telefonisch, wel eventueel per internet.

    Daarnaast geef jij aan verzekerd te zijn via een tussenpersoon. Laat hem lekker dat werk voor je opknappen, tenslotte heb je zo'n iemand hiervoor. :dance:
     
  12. Met telefonisch bedoelde ik ook eigenlijk via internet... Hier op werk zeggen ze ook dat iedereen eigenlijk WA verzekerd zou moeten zijn. En je hebt gelijk, ik zal mijn tussenpersoon eens aan het werk zetten.

    Bedankt voor de antwoorden ;)
     
  13. Dit lijkt mij een gaval dat gewoon gedekt zal worden door een WA-verzekering.
     
  14. Het is zo'n beetje de belangrijkste verzekering die je kan hebben. Wel zo verstandig dus :dance:
     
  15. Dat zeg je nou wel, maar ik kan mij niet herinneren dat ik er ooit aanspraak op heb gemaakt. Ik zou nog geeneens weten of ik het zelf heb... zal vanavond wel even kijken.
     
  16. Nee, maar dat is juist het principe van verzekeren. Er nooit gebruikt van te hebben gemaakt in het verleden.......biedt geen garanties voor de toekomst.

    Als jij straks op je fiets ineens tussen 2 geparkeerde auto's oversteekt, waardoor een andere fietser valt en zijn nek breekt.......dan ben je aan de beurt!

    Een AVP verzekering is in Nederland niet verplicht, een WAM verzekering wel (WA Motorrijtuigen), maar die speelt hier niet.

    Mondelinge toezegging van aansprakelijkheid heb je overigens niets aan. Je hebt iets op papier nodig, liefst een schadeformulier door beide partijen ondertekend.
     
  17. Dat zegt mijn tussenpersoon ook, moet een schadeformulier invullen...
     
  18. Wel of niet W.A. verzekerd maakt helemaal niet uit.
    Of je de schade nu van haar of haar verzekering uitgekeerd krijgt, is toch helemaal niet boeiend.

    Als jij maar schadeloos wordt gesteld.
    En dat kan alleen met een door de tegenpartij ondertekend schadeformulier.
    Misschien heeft zij het inmiddels ook wel aan haar W.A. verzekering doorgegeven, maar ook die zullen een ondertekend formulier willen hebben.

    Maak daar echt snel werk van.
     
  19. Kludrex,

    Zorg dat je een pro-forma schadenota krijgt. Je zal namelijk een vordering in moeten dienen bij die mevrouw. Heeft ze een (niet verplichte!) wa-verzekering dan kan haar verzekeringsmaatschappij bepalen of ze een schade-expert sturen. Heeft ze geen wa-verzekering dan zal ze de schade zelf moeten betalen. Zonder concrete vordering geen schade.

    Let op: als je geen verhaals- of rechtsbijstandverzekering hebt dan is een tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij NIET verplicht jou te helpen. Doen ze het wel dan is het uit service overweging. Standaard heb je er geen recht op.

    Tip: Als je géén volledig casco-dekking op je auto hebt, maar een beperkt casco of alleen een (kale) wa-dekking neem altijd een verhaals- of rechtsbijstandverzekering. Die heb je al vanaf ongeveer EUR 40,- a 45,- per jaar. Als je aangereden wordt in het buitenland of aangereden wordt door een buitenlander in Nederland dan heb je een serieurs probleem die er toe zal lijden dat je wel eens naar je centen zou kunnen fluiten! Overigens had zo'n verzekering jou nu het werk uit handen kunnen nemen.
     
  20. Ik ben gewoon verzekerd voor rechtsbijstand.

    Weet je wat het is: ik denk dat niet iedereen zomaar 600 euro heeft klaarliggen (zoveel kost het). Kans op terugkrabbelen/oneens zijn met het schadebedrag is veel groter. Ik denk niet dat zij in de gaten heeft hoeveel schadereparaties wel kosten... Het is wat het is... maar heb liever een onpersoonlijke verzekeringsaanpak waarbij haar verzekering het uitbetaalt.
     

Deel Deze Pagina