1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Eerste exemplaar nieuwe kentekenserie uitgereikt en zo ziet het nummerbord eruit

Discussie in 'Algemeen' gestart door Rykers, 4 jun 2024.

 1. [​IMG]
  De Volvo EX30 van de KNRM met het nieuwe kenteken. © Jasper Verweij
  De RDW heeft in IJmuiden het eerste kenteken van een nieuwe kentekenserie uitgereikt, met een andere volgorde van cijfers en letters. Het eerste kenteken uit de nieuwe serie is voorzien van de combinatie GBB-01-B.
  De eerste auto die het nieuwe kenteken keeg, is een witte elektrische Volvo EX30 van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM). De huidige kentekenserie is nog niet compleet opgebruikt, maar de RDW wachtte bewust niet tot dat wel zo was. Dit om te voorkomen dat kopers van een nieuwe auto wellicht wachten met de aanschaf.

  De nieuwe volgorde van letters en cijfers is inmiddels de elfde kentekenreeks die op Nederlandse auto’s te zien is. De eerste (ND-00-01) werd geïntroduceerd in 1951, terwijl de laatste (een letter – drie cijfers – twee letters, ofwel G-001-BB) uit augustus 2019 stamt. In 1898 was Nederland het derde land ter wereld, na Frankrijk en Duitsland, dat besloot een kentekenplaat in te voeren. Het eerste kenteken had het getal 1. Pas enkele jaren later werd een systeem ingevoerd met kentekens per provincie.

  Per ongeluk 42 BBB-kentekens uitgegeven
  De nieuwe reeks krijgt de naam ‘sidecode 11'. Busjes, pick-ups en alle andere voertuigen met een ‘grijs kenteken’ hebben de sidecode 11 al gehad en zijn begin dit jaar overgestapt naar sidecode 12. De eerste bedrijfsauto met het nieuwe kenteken was een Ford Transit Connect met kenteken V-01-BBB. De ‘oude’ serie eindigde ook met een Ford Transit, toen met kenteken VZZ-99-Z.

  Dat op dat eerste kenteken de letters BBB stonden was opvallend, want de namen van politieke partijen zijn normaal gesproken verboden. De RDW haastte zich dan ook om te zeggen dat het ging om een fout. Volgens de RDW zijn er 42 kentekens afgegeven met de combinatie BBB. Voertuigeigenaren met bezwaren tegen deze combinatie konden kosteloos een nieuw kentekenbewijs aanvragen.

  [​IMG]
  © anp
  Waarom de combinatie KVT taboe is
  Naast de kentekens die staan voor een politieke beweging zijn ook lettercombinaties als GVD, KKK, LPF, PKK, PSV, TBS en KVT taboe, waarbij de laatste niet mag omdat de letter V van een afstand te veel op een U lijkt. Op een kenteken staan sowieso geen klinkers, zodat er geen woorden gemaakt kunnen worden met de letters. De letter C en Q gebruikt de RDW ook niet, omdat deze letters te veel op een nul lijken.

  Kentekenvoorspeller
  Wil je weten hoe jouw nieuwe kenteken eruit komt te zien? Kijk dan hier voor een kentekenvoorspeller met data tot en met 30 november. Daarmee kun je ongeveer weten wat voor kenteken je nieuwe auto krijgt. Ben je op zoek naar meer informatie over een auto, kijk dan hier bij de kentekencheck van Autoweek.

  via AD.nl
   
  gerardTDCI, hoomer en Edgar Focus vinden dit leuk.
 2. ze hebben destijds toen ook "per ongeluk" een aantal kentekens uitgegeven op grijs kenteken auto's met de letters VVD
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 3. Eerste Ford (Kuga) met nieuwe sidecode (import): GBF-34-B uit 2023
  Eerste Focus: GBG-38-B (import) uit 2009
   
  Rykers vindt dit leuk.
 4. Ik vind dat er nooit uitzien: een 15 jaar oude auto met hagelnieuw nummerbord... klopt gewoon niet.
   
  gerardTDCI en Edgar Focus vinden dit leuk.
 5. Ben er ook nooit fan van... je ziet ook massaal nieuwe kentekens op Fiesta MK7(.5)'s die beginnen met N en P. Maar goed, je kan natuurlijk lastig voor elke sidecode een range reserveren voor import autos.
   
  Kludrex en Edgar Focus vinden dit leuk.
 6. vind sowieso stom systeem van kenteken aan de auto koppelen in plaats van aan personen.
   
  gerardTDCI en Kludrex vinden dit leuk.
 7. Vind ik ook, gewoon kenteken meenemen naar je 'nieuwe' auto... Ook leuk: je stadsinitialen op je nummerbord. Als het in Duitsland kan, waarom hier niet? Ach, zo'n probleem vind ik het ook niet.
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 8. België ook en volgens mij meer landen. Maar goed er zijn ergere dingen
   
  Kludrex vindt dit leuk.
 9. dat is 1 letter/cijfer te veel Marko
  gaat niet passen op de huidige maat van het kenteken.
  maar ben ook voor een 'persoonlijk' kenteken al dan niet zelf gekozen of gekocht.
   
  Kludrex en Edgar Focus vinden dit leuk.
 10. Ik vind het ook onzin bij elke nieuwe auto een nieuwe kenteken plaat
  Maar ik denk dat de meeste graag aan iedereen wil laten zien dat ze een nieuwe auto hebben
   
  Kludrex en Edgar Focus vinden dit leuk.
 11. Screenshot 2024-06-12 at 09.27.59.png Zoiets als dit vanochtend? :p
   
  Paul_U, Edgar Focus en Kludrex vinden dit leuk.
 12. Was maar een brain fart... Deze is voor jou ;)
  kenteken-1.png
   
  gerardTDCI, Paul_U, bws723 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 13. thanx!!
  die is echt leuk :sturen:
   

Deel Deze Pagina