1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Cruise control werkt niet, limiter wel, de oplossing

Discussie in 'Handleidingen Overig' gestart door Edgar Focus, 3 mei 2023.

 1. Ik heb naar aanleiding van de diverse vragen en draadjes over cruise control die het wel/niet doet maar de limiter wel maar even een stappenplan gemaakt. Dir geld voor zover ik weet voor de zowel de Focus MK1 t/m 3.5 als de C-Max maar vermoed dat andere Ford modellen met hetzelfde euvel ook geholpen zijn bij deze oplossing.

  Wat belangrijk is, is dat je limiter wel gewoon functioneerd, als die het namelijk ook niet doet is de kans een stuk groter dat de knoppen zelf stuk zijn. Maar voordat je die gaat vervangen zou ik eerst dit stappenplan volgen.

  Stap 1, Voor de veiligheid ontkoppel je de min pool van je accu. Ik heb nog geen enkel stuur gezien waar de airbag van af is gegaan door het verwijderen van het stuur, maar doe het nou maar gewoon voor je eigen veiligheid. Je wilt niet de eerste zijn waarbij het wel gebeurd.

  Stap 2, Demonteer de stuurkolom, die zit met 2 torxen vast en met wat licht geweld kun je de boven en onderkant van elkaar af trekken. Leg de Torx schroeven in je middenconsole zodat je ze niet kwijt raakt. De maat weet ik niet uit mijn hoofd.

  Stap 3, trek het flapje wat aan de bovenkant nu nog zit onder je tellerunit vandaan, dat kan soms even trekken zijn maar kun je gewoon zo los trekken.

  Hier een handig filmpje over deze stappen om het nog makkelijker te maken


  Als je je stuur volledig heb gedemonteerd kun je eventueel de klokveer even verwijderen. Let Op, wat je ook doet, draai niet aan de binnenkant en zorg dat je wielen volledig recht staan. Anders krijg je meer problemen.

  Na al deze handelingen en het opnieuw aansluiten van alles is de kans realistisch dat je CC weer normaal functioneert.

  Werkt het niet?
  Dan is een vervanging van je klokveer de volgende stap. Nogmaals, nooit aan draaien. Tape hem desnoods vast voordat je hem verwijderd. Monteer de nieuwe klokveer en sluit alles weer aan.

  Werkt het nog steeds niet?
  Dan is de kans realistisch dat de knoppen zelf kaopt zijn, hiervoor kun je vervangende opties vinden bij Oom Ali of auto demontage of Ford zelf.
   
  gerardTDCI en Magure vinden dit leuk.
 2. Ik had een defecte cruise knop in m'n vorige auto (Mondeo MK4), en had op basis van kenteken een andere "stuurkolomschakelaar" bij WinParts besteld. Die paste prima op het stuur, alleen werkte niet.

  Vervolgens toch maar de dealer (Van Mossel) gegaan en pas na 2 dagen onderzoek, inclusief een uitstapje met "de computer" (ja ja, dat is een heel technische term...) die het probleem zou zijn, bleek dat *deze* knoppenset niet in *die* Mondeo werkt. Ik heb toen toch maar de dealer een werkende stuurkolomschakelaar knoppenset laten monteren, en gelukkig nam WinParts 'm terug. Het was op dat moment best een dure reparatie geworden.

  Sent from my IN2023 using Tapatalk
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 3. Hoi Edgar,
  Mijn probleem is toch weer op komen dagen, waarbij de limiet het eigenlijk altijd wel doet, maar ook niet altijd.
  Als ik soms de min doe bij limiet, dan schakelt hij de limiet volledig uit, in plaats van dat hij hem lager zet.

  Moet bij deze stappen het stuur er volledig afhalen, of is het ook voldoende om de stekker van de cruise control eraf te halen op het moment dat je de airbag eraf hebt gehaald?
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 4. De airbag eruit is voldoende. dan kan je bij alle stekkers die met de stuurwielbediening te maken hebben. Werkt dit ook nog niet, dan moet het stuur er wel af. Echter wanneer je eenmaal de airbag eraf hebt is het stuur eraf halen 1 grote bout (dop 24) los draaien en hij is eraf. Dus een kleine moeite.
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 5. ik heb nog eens dieper gezocht hier op het focus forum, van het weekend maar eens het hele stuur en klokspring eruit halen, de connecties even goed bekijken en eventueel schoonmaken, en weer in elkaar zetten:cheer:
   
  Edgar Focus en M.Blaak vinden dit leuk.
 6. Dus dat, de stekkers er af en er weer op is meestal voldoende maar soms moet ook de klokveer zelf even los en dan moet het stuur er af. Let op, niet draaien aan je klokveer als je stuur er af is.
   
  RaymondS vindt dit leuk.
 7. Oeh, heb net iets gevonden wat OOK werkt, en VEEL sneller is!
  Je moet de basis van schakelaars van de klokspring pakken (knipperlicht en ruitenwisser)
  En dan kan je de gehele klokspring een paar mm bewegen!
  Dat heeft gewerkt, en cruise control werkt sneller dan hij ooit gedaan heeft!

  De klokspring ligt het dus aan :)
   
  MB_Focus, Edgar Focus en M.Blaak vinden dit leuk.
 8. Ah ja als je wat probeert lukt het soms. Stuur hoeft er dus niet af alleen de airbag. Misschien dat het zelfs met alles erop even wiebelen helpt. Zou verklaren waarom stuur op en neer en heen en weer dan helpt. Goed gevonden :thumbup::thumbup:
   
  gerardTDCI en M.Blaak vinden dit leuk.
 9. Ga dit binnenkort maar eens proberen,. Bij mij werkt de limiter en cc niet met de knoppen. Dank voor deze tips, maakt het een stuk makkelijker voor mij om dit zelf te fixen.
   
  Edgar Focus en RaymondS vinden dit leuk.
 10. het kan zijn, omdat beide het niet doen, dat misschien de remschakelaar of koppelingsschakelaar blijft hangen, je kun dat de koppelings/rempedaal terugtrekken met je voeten :)
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 11. Dat komt als ik het forum mag geloven bijna niet voor. Meestal is het bij het stuur zelf dat het gewoon net niet lekker zit. @DaanST ben benieuwd of het bij jou werkt om gewoon even te friemelen.
   
  gerardTDCI vindt dit leuk.
 12. Helaas Helaas,
  Friemelen aan de klokspring is geen blijvende oplossing.
  Binnenkort alles maar loshalen en weer in elkaar zetten.

  Wat mij WEL is opgevallen, als het warmer is dan ongeveer 20 graden, heeft hij problemen, als het kouder is, geeft hij deze problemen niet:rofl:
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.
 13. Helaas dan toch alles loshalen en even voorzichtig schoonmaken met lucht
   
 14. pff, wat een gevecht was dat om uberhaupt de airbag eraf te halen.
  Telkens ging 1 kant los, en de andere niet, dan weer andersom...
  Ben meer dan een half uur bezig geweest met pielen om alleen de airbag eraf te halen, zoniet langer.
  Afijn, daarna ging alles super makkelijk!
  En idd klokspring en kabeltjes etc losgehad, connectoren schoongemaakt, paar keer erin gedrukt, en eruit

  En alles doet het weer!:cheer:

  Nu hopen dat het zo blijft, want maandag gaan we met de sleurhut naar Oostenrijk. wel zo fijn als de cruisecontrol dan werkt:schater:
  Dank @Edgar Focus voor dit topic!
   
  Edgar Focus, jaapd en M.Blaak vinden dit leuk.
 15. Ja de airbag er af halen is het lastigste deel van de oplossing maar wederom bewijs dat deze oplossing werkt :thumbup::thumbup:
   
  M.Blaak vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina