1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Werkende kopie (backup) maken van MFD navigatie SD-kaart.

Discussie in 'Handleidingen Focus III' gestart door JW, 17 jun 2017.

  1. Werkende kopie (backup) maken van MFD navigatie SD-kaart.


    Let op!

    De hier door mij beschreven procedure is volledig op eigen risico.

    De in deze handleiding vermeldde procedure dient puur ter informatie over de technische mogelijkheden en heeft primair als doel om voor privégebruik een reservekopie (thuiskopie) te maken van een reeds in bezit zijnde originele SD-kaart met kaartmateriaal. Indien je in het bezit bent van een originele SD-kaart is het maken van een kopie voor eigen gebruik (thuiskopie) volstrekt legaal.

    Het wordt pas illegaal wanneer er illegaal bestanden worden gedownload / als download worden aangeboden of gekopieerde kaarten worden verhandeld. In dit topic zullen dan ook geen directe links vermeld worden naar illegale bestanden en CID nummers die gebruikt zouden kunnen worden om een illegale kopie te maken.




    Na veel research en experimenteren heb ik een manier gevonden om een volledig werkende kopie van de originele navigatie SD-kaart te maken.


    Het Ford MFD navigatiesysteem dat onder andere in de Focus 3 fase 1 is geleverd maakt gebruik van Blaupunkt/Bosch software en Teleatlas (eigendom van TomTom) kaartmateriaal. De kopieerbeveiliging van het kaartmateriaal is dermate goed dat het behoorlijk lastig is om succesvol een werkende kopie van de SD-kaarten te maken.

    Als kopieerbeveiliging wordt gebruik gemaakt van het CID nummer van de SD-kaart. Het CID nummer bestaat uit een 32 cijferige code welke onder andere informatie over Merk, type, productiedatum en serienummer van de SD-kaart bevat. Het CID nummer van de SD-kaart is bij de originele SD-kaarten voor het Ford MFD systeem versleuteld in de software die op de kaart staat (en dus niet in een los KEY bestand zoals bij het SYNC 2 systeem). Het MFD navigatiesysteem leest het CID nummer van de SD-kaart en controleert of dit nummer overeenkomt met het in de software versleutelde nummer. Wanneer de software wordt gekopieerd naar een andere SD-kaart (welke vanzelfsprekend een ander CID nummer heeft) komt het CID nummer van de kaart niet langer overeen met het in de software versleutelde nummer en werkt de kaart niet.

    De versleuteling in de software is dermate goed dat er tot op heden nog geen manier is gevonden om deze versleuteling te decoderen. Het is dus niet mogelijk om het in de software versleutelde nummer aan te passen aan het CID nummer van de nieuwe SD-kaart.

    De enige andere manier om succesvol een werkende kopie te kunnen maken is dus door ervoor te zorgen dat de nieuwe SD-kaart waarop de software wordt gekopieerd te voorzien van identiek hetzelfde CID nummer als de originele SD-kaart. Het CID nummer van een SD-kaart is echter normaal gesproken read only en kan niet worden aangepast. Nu zijn er wel Chinese fabrikanten die SD-kaarten aanbieden met een custom (door de klant te bepalen) CID nummer maar deze worden vrijwel alleen in grote aantallen geleverd.


    Enige tijd geleden is iemand er per toeval achter gekomen dat sommige Samsung SD-kaarten een bug bevatten waardoor het met de juiste procedure/software mogelijk is om het CID nummer te kunnen wijzigen. Dit werkt echter niet met elke Samsung SD-kaart. Het is en blijft dus een beetje een gok wanneer je hiervoor een SD-kaart aanschaft. Na veel research en informatie over dit onderwerp te hebben gelezen ben ik tot de conclusie gekomen dat de kans op succes het grootste is met de oudere EVO of EVO+ SD-kaarten. Bij de huidige generatie kaarten is de bug inmiddels niet meer aanwezig en werkt het dus niet meer.





    Benodigdheden:

    * Android device met root access. (Voor deze handleiding is een device met minimaal Android 5.0 (lollipop) vereist).
    * Samsung EVO+ SD-kaart.



    Om het CID nummer van een geschikte Samsung EVO+ SD-kaart te kunnen wijzigen is een Android device met ingebouwd (micro) SD-slot vereist. Daarnaast is het belangrijk dat de Android device is geroot. Zelf gebruik ik een oude Samsung Galaxy S3 mini (GT-I8190) welke is voorzien van een custom rom (Lineage OS 14.1) en root access.

    Ga naar Google Play en download en installeer de Termux app en open deze. De Termux app is vergelijkbaar met de terminal functie in Linux. Wanneer de Termux app is geopend krijg je dus ook een terminal venster in beeld.


    Typ het volgende commando:

    apt update && apt upgrade

    Druk hierna op enter. Typ y wanneer je de melding "do you want to continue" krijgt en druk hierna op enter.


    Typ het volgende commando:

    apt install git

    Druk hierna op enter. Typ y wanneer je de melding "do you want to continue" krijgt en druk hierna op enter.


    Typ het volgende commando:

    apt install clang

    Druk hierna op enter. Typ y wanneer je de melding "do you want to continue" krijgt en druk hierna op enter.


    Hierna gaan we kijken of we het CID nummer van de SD kaart uit kunnen lezen. Ik ga er hier even vanuit dat het partitienummer van de SD-kaart mmcblk1 is. Dit kan in sommige gevallen echter ook een ander partitienummer zijn (zoals bijvoorbeeld mmcblk0).

    Typ om het CID nummer van de SD-kaart uit te lezen het volgende commando:

    cat /sys/block/mmcblk1/../../cid

    Druk hierna op enter. Vervolgens wordt het CID nummer van de SD-kaart weergegeven. Het is niet onverstandig om dit nummer ergens te noteren.


    Vervolgens gaan we het evoplus_cid programma installeren. Het evoplus_cid programma is gebaseerd op het git versiebeheer / broncode management systeem.

    Typ voor het installeren van het evoplus_cid programma het volgende commando:

    git clone https://github.com/raburton/evoplus_cid.git

    Druk hierna op enter. Vervolgens wordt het evoplus_cid programma geinstalleerd.


    Vervolgens gaan we de juiste directory te selecteren:

    typ hiervoor het volgende commando:

    cd evoplus_cid

    Druk hierna op enter. typ vervolgens het volgende commando:

    cd jni

    Druk weer op enter. Vervolgens is de juiste directory geselecteerd.


    typ vervolgens het volgende commando:

    gcc evoplus_cid.c -o evoplus_cid

    Druk hierna op enter.


    Nu geven we het programma root access door middel van het volgende commando:

    su

    Druk hierna op enter. Geef het programma root access wanneer hierom wordt gevraagd.


    Vervolgens kan het commando worden ingevoerd dat nodig is om het CID nummer van de SD-kaart te kunnen wijzigen. Ik gebruik hierbij het volgende CID nummer als voorbeeld:

    5d53424c32424d31011030999201074d

    De laatste 2 cijfers van het 32 cijferige CID nummer (in dit geval dus 4d) is een checksum nummer. Dit nummer hoeft niet te worden ingevoerd en wordt door het programma berekend.


    Typ voor het wijzigen van het CID nummer het volgende commando:

    ./evoplus_cid /dev/block/mmcblk1 5d53424c32424d3101103099920107

    Druk hierna op enter. De nieuwe CID code wordt nu naar de SD-kaart geschreven.


    Indien de melding "Failed to enter vendor mode. Genuine Samsung Evo Plus?" verschijnt betekent dit dat de SD-kaart niet als geschikte Samsung kaart wordt herkend. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het geen originele Samsung kaart betreft maar een kloon (Zeker vanuit Azie is het risico op een kloon behoorlijk groot). In dit geval heb je helaas pech en zit er niets anders op als een andere Samsung kaart te proberen.

    Indien de melding "Success! Remove and reinsert SD card to check new CID" verschijnt betekent dit dat het nieuwe CID nummer succesvol naar de SD-kaart is geschreven. Dit betekent echter nog niet dat het nieuwe CID nummer ook daadwerkelijk is geaccepteerd en gewijzigd. Dit betekent alleen dat de procedure correct is verlopen.


    Sluit nu de Termux app.

    Vervolgens gaan we in het instellingen menu onder opslag de SD-kaart ontkoppelen. Herstart hierna de android device.


    Open nadat de android device is herstart wederom de Termux app. Typ om het CID nummer van de SD-kaart uit te lezen het volgende commando:

    cat /sys/block/mmcblk1/../../cid

    Druk hierna op enter. Vervolgens wordt het CID nummer van de SD-kaart weergegeven. Als alles goed is gegaan en de Samsung kaart de bug bevat die het mogelijk maakt om het CID nummer te wijzigen zal nu het nieuwe CID nummer worden weergegeven. Wanneer het originele CID nummer van de Samsung EVO+ kaart nog steeds wordt weergegeven betekent dit dat de kaart niet de bug bevat die het mogelijk maakt om het CID nummer te wijzigen. In dit geval heb je helaas pech en zit er niets anders op als een andere Samsung kaart te proberen.

    In mijn Samsung telefoon werd de EVO+ SD-kaart die ik gebruik oorspronkelijk herkend als Samsung SD-kaart en ook als zodanig weergegeven. Nadat het CID nummer succesvol is gewijzigd is dit niet langer het geval en wordt de EVO+ kaart (net als elke andere SD-kaart) simpelweg als SD-kaart weergegeven.




    Wanneer je 1 van de gelukkigen bent waarbij het CID nummer succesvol is gewijzigd kan je hierna verder gaan met het kopieren van het kaartmateriaal naar de SD-kaart.

    Sluit de Termux app.

    Vervolgens gaan we in het instellingen menu onder opslag de SD-kaart ontkoppelen en kan de Android device worden uitgeschakeld. Nu kan de SD-kaart worden verwijderd.


    plaats de SD-kaart in een kaartlezer van een Windows PC of laptop.

    Formateer de SD-kaart als FAT32 bestandssysteem.

    Kopieer vervolgens de bestanden die het kaartmateriaal bevatten naar de SD-kaart. Voor de V6 kaart voor het MFD systeem bestaat het kaartmateriaal bijvoorbeeld uit de cryptnav map, de myUPOIs map en het prod_info.txt bestand.

    Ontkoppel vervolgens de SD-kaart en verwijder deze uit de kaartlezer.




    Plaats de SD-kaart vervolgens in de auto in het SD-slot van het MFD systeem. Schakel nu het contact naar stand 2 en zet (indien deze is uitgeschakeld) de radio aan. Het MFD systeem heeft nu even de tijd nodig om het CID nummer van de SD-kaart te lezen en te vergelijken met het nummer dat is versleuteld in het kaartmateriaal. Wanneer het CID nummer en het versleutelde nummer overeen komen wordt de SD-kaart actief en functioneert vervolgens hetzelfde als de originele SD-kaart. Mijn ervaring is dat dit enkele minuten kan duren.




    Een bijkomend voordeel van de Samsung EVO+ SD-kaart welke ik heb gebruikt t.o.v. de originele Ford SD-kaart waar ik inmiddels achter ben gekomen is de leessnelheid van de kaart. De Samsung kaart is vele malen sneller als de originele kaart.

    Dit is me opgevallen aan de hand van het herberekenen van de route tijdens het navigeren. Met de Samsung kaart is dit aanzienlijk sneller als voorheen.




    Naast het Ford MFD systeem is deze methode ook toe te passen voor andere systemen die dezelfde soort kopieerbeveiliging gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de travelpilot FX en NX die onder andere in de Focus 2 zijn toegepast.
     
    Yakko vindt dit leuk.
  2. #2 JW, 17 jun 2017
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 aug 2017
    Voor wie hier ook mee wil experimenteren is dit het type SD-kaart dat ik heb gebruikt. Ik heb 3 stuks 32 GB Samsung EVO+ SD-kaarten van de vorige generatie kunnen vinden. Bij alle 3 deze kaarten kan het CID nummer probleemloos worden gewijzigd. Tevens heb ik in Azie een 64 GB exemplaar besteld. Binnenkort kan ik dus zeggen of deze wel of niet werkt.



    [​IMG]

    [​IMG]

    Deze class 10 micro SD-kaart heeft een leessnelheid tot 80 MB/s en een schrijfsnelheid tot 20 MB/s. Deze kaart heeft een opdruk met de tekst EVO+ op het kaartje.

    Model: MB-MC32D Model Code: MB-MC32DA/EU
    Made in Philippines.


    De nieuwere generatie EVO+ kaarten welke volgens anderen (ik heb het zelf niet getest) niet geschikt zijn om het CID nummer te wijzigen zijn over het algemeen iets duurder en zijn te herkennen aan het feit dat de verpakking anders is:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Daarnaast heeft dit type SD-kaart een leessnelheid tot 95 MB/s en een schrijfsnelheid tot 20 MB/s. Deze kaart heeft een opdruk met de tekst EVOplus op het kaartje.


    Wanneer je hier mee wil experimenteren is het aan te raden om een EVO+ SD-kaart aan te schaffen bij een betrouwbare verkoper. Op bijvoorbeeld Ebay of AliExpress worden de EVO+ weliswaar goedkoper aangeboden maar hierbij is de kans levensgroot dat je geen originele Samsung EVO+ kaart ontvangt maar een Chinese kloon.




    Overigens wordt er op andere websites melding gemaakt dat het wijzigen van het CID nummer ook bij sommige andere Samsung SD-kaarten werkt. Bij de volgende SD-kaarten heb je de meeste kans op success:

    Samsung EVO 16, 32 en 64 GB.
    Samsung EVO+ 16, 32 en 64 GB.
    Samsung PRO 16, 32 en 64 GB.
    Samsung PRO+ 16, 32 en 64 GB.

    Daarnaast zijn er ook sommige andere voornamelijk oudere Samsung SD-kaarten waarbij het blijkt te werken.
     
  3. #3 Duikie, 18 jun 2017
    Laatst bewerkt door een moderator: 18 jun 2017
    JW, bedankt voor de uitstekende beschrijving, zelf heb ik het via Linux gedaan. als je een computer/laptop hebt met een geschikte kaartlezer (PCI-e ipv usb) werkt het in principe hetzelfde. Met een linux live cd/usb, dit is handig als je niet beschikt over een Android toestel met root.
    Ik heb het via dit Youtube filmpje gedaan. https://www.youtube.com/watch?v=tbWXsSaAb2M github
    In eerste instantie lukte het niet, het leek goed te gaan maar de CID kwam terug op de oorspronkelijke waarde. Mijn Evoplus kaart is dus te nieuw.
    Met een oudere 8GB Samsung ging het wel.Zo ziet mijn kaartje er uit.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  4. Kan je naast je navigatie er ook bijvoorbeeld mp3 op kwijt en afspelen? Of ziet hij deze alleen via bijvoorbeeld usb (poort)?
     
  5. #5 aprate, 18 jun 2017
    Laatst bewerkt door een moderator: 18 jun 2017
    nou, 10 kaartjes verder van kingston en sandisk en nog geen succesvolle cid veranderd. Wel was het gelukt bij een Kingston 32Gb kaart maar deze bleek naar het herstarten toch niet veranderd te zijn.

    Uiteindelijk vond ik nog een 32Gb kaart van Samsung en deze is wel succesvol veranderd.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  6. Het werkt dan ook alleen bij sommige Samsung SD-kaarten. Andere merken SD-kaarten hebben simpelweg niet de bug die het mogelijk maakt om het CID nummer te wijzigen.

    Inmiddels is de bug ook niet meer bij de recent geproduceerde Samsung SD-kaarten aanwezig. Ik verwacht dan ook dat er binnen afzienbare tijd vrijwel geen geschikte Samsung SD-kaarten te vinden zijn waarbij het mogelijk is om het CID nummer te wijzigen.
     
  7. Even een vragje, hoe heb je de oude cid uit gelezen?
     
  8. Ik doe dat op dezelfde manier als dat ik het CID nummer van de nieuwe Samsung EVO+ SD-kaart uitlees.

    Als alternatief zijn er ook sommige (Android) apps die het CID nummer uit kunnen lezen.
     
  9. Via een laptop met een pci bus sd-kaart lezer.
    En dan met Linux Ubuntu liveboot.
     
  10. Bedankt heren, ik denk dat het via laptop moet doen. Android device met sd kaart lezer heb ik niet.
     
  11. Begrijp ik het goed dat dit geen mogelijkheden biedt om een oud ford nav kaartje te gebruiken? (Ik heb nog oud kaartje liggen)

    Omdat de cid van geïntegreerd is in de nieuwe navigatie software?
    Dus het leeghalen van oude kaartje en cid bestanddeel laten staan is geen optie?
     
  12. Het CID nummer is versleuteld in de kaartgegevens die op de SD-kaart staan. Deze versleuteling is tot op heden nog nooit gekraakt. Het is volstrekt onbekend waar precies het versleutelde CID nummer zich in de gegevens op de SD-kaart bevind. Hierdoor is het dus ook niet mogelijk om nieuwer kaartmateriaal naar een bestaande originele SD-kaart te kopieren.

    Een ander probleem is dat de originele SD-kaarten voor het MFD systeem intern write protected zijn (het schuifje op de SD-card heeft hier geen enkele invloed op). Dit is althans bij alle originele MFD SD-kaarten die ik in handen heb gehad het geval. Door de interne write protection is het niet mogelijk om nieuw/andere data op de SD-kaart te zetten.
     
  13. Enige tijd geleden heb ik een 64 GB Samsung EVO+ SD-kaart vanuit China besteld. Volgens de verkoper zou dit een originele Samsung kaart zijn.

    [​IMG]

    Gezien de foto's van de kaart in de advertentie een oud type Samsung EVO+ tonen in een nieuwe verpakking had ik hier al mijn bedenkingen bij. Nadat ik de SD-kaart had ontvangen bleek mijn vermoeden juist te zijn. Dit is geen originele Samsung kaart maar een kloon. Het CID nummer van deze kaart bestaat alleen uit nullen.

    Na hierover te hebben geklaagd stelde de verkoper een terugbetaling van 75% voor en dat ik de kaart mocht houden. Deze 64 GB SD-kaart heeft me uiteindelijk nog geen €2,- gekost. De kaart functioneert verder prima maar is dus helaas niet geschikt om het CID nummer te wijzigen.
     
  14. Er zijn trouwens ook originele evo plus kaarten waarvan de CID niet te wijzigen lijkt te zijn.
     
  15. Dat klopt, bij de nieuwere EVO+ kaarten werkt dit niet meer.

    Echter heeft een originele Samsung kaart altijd een Samsung CID nummer. Bij een kloon is dit in 99% van de gevallen niet het geval.
     
  16. Heb afgelopen week ook een Samsung EVO Plus 32Gb kaartje gekocht.
    Helaas is het de verkeerde. Ik zag het al aan het nummer:
    Model: MB-MC32G
    Model code: MB-MC32GA/APC
    jaar: 2017 en Made in Philippines

    Ik heb wel het proces doorlopen m.b.v. een Linux Ubunto laptop maar het CID is niet te wijzigen.
    Dus de vraag is:

    Wie weet waar je de juiste Samsung EVO Plus 32GB kaartjes kan kopen?
    Of wie heeft er een te koop?

    Ik wil graag mijn oude nav kaarten updaten...
     
  17. Vandaag ook een poging ondernomen en de collectie SD kaartjes voor de dag gehaald.
    Uiteindelijk lukte het met deze:
    MB-SGBG
    MBSGBGUEQCFW-B

    Geen idee van welk jaar en made in Korea.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  18. kan iemand mij vertellen waar ik de kaart materiaal kan vinden voor de mfd navigatie systeem!
     
  19. Hoii Ik loop een beetje vast na een hele dag achte de pc :( Heb mij telefoon geroot en ik kan de cid lezen op mijn kaart maar na de code gcc evoplus_cid.c -o evoplus_cid krijg ik drie waarschuwingen en dan kom ik niet meer verder Zou jij me misschien kunnen helpen :D Ik hoop van je te horen Groetjes Aafke
     
  20. Wat zijn de foutmeldingen die je krijgt? Als je dit ondertussen zelf nog niet hebt opgelost. :cool:
     

Deel Deze Pagina