Beste Focusrijders
Vanwege het coronavirus (COVID-19) is door de overheid besloten dat alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 september.
Tot die tijd volgen wij de instructies van het RVIM en zullen we meetings proberen te verplaatsen naar een later tijdstip in het jaar.

 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Trekhaak Focus MK3.2 € 1400,- ?

Discussie in 'Exterieur' gestart door Joris van de Pol, 14 jun 2019.

 1. Goedemiddag,

  Ik wil graag mijn Focus MK3.2 hatchback uit 2018 laten voorzien van een afneembare trekhaak met een 7 polige aansluiting. Ik heb inmiddels een paar prijzen ontvangen (Ford dealer en vakgarage met Ford specialiteit) maar ben behoorlijk geschrokken van de prijs € 1400,-. Dit is weliswaar inclusief de benodigde extra koelventilator voor de intercooler maar dan nog....
  Heeft iemand nog tips voor een acceptabelere prijs voor het laten plaatsen in de omgeving van Tilburg?

  Ik hoor jullie tips graag.
   
 2. dit samen met extra koelventilator valt het op zich nog mee, althans via de dealer. trekhaak gaat snel voor goeie 700euro als het niet meer is. dan komt de koelvin er nog extra bij. alleen denk dan ook extra koelvloeistofpompje of zit deze er wel al op?

  heb bij mij een vaste trekhaak zelf gemonteerd en alleen onderdeel was 260euro. afneembaar gaan voor goeie 50-100euro meer. Dit is echter geen ford trekhaak maar ander merk.
  https://olifanttrekhaken.nl/275-focus-iii-5-deurs-hatchback-032011-tot-
  hier zie je aantal voorbeelden. mijn advies is wel pak 13-polig en dan 13-7polig adapter erbij.
  ja je hebt een adapter extra, maar zoveel gemak als je keer 13polig hebt en geen 7polig aanhanger.

  kom zelf uit tilburg en eventueel wil ik best kijken of je ik met montage mee kan helpen.
  als het zo makkelijk is als bij mij dan komt het goed.
  activeren van trekhaak dat zal mogelijk ook goed komen.
  wat betreft koelvloeistofpomp en koelvin. dat is iets wat dan nog uitgevogeld moet worden.
  wanneer koelvloeistofpomp afwezig is moet je ook denken aan
  https://www.focusclub.nl/index.php?threads/trekhaak-en-koeling-1-0-100pk.108035/
   
 3. Bedankt voor je snelle reactie en je aanbod!
  Of de koelvloeistof pomp erop zit weet ik niet, ik heb vanwege het bouwjaar aangenomen van wel. De fan voor de intercooler zit er nog niet op. De prijs voor de ventilator met plaatsing is € 295,-
  Dan blijft er toch nog zo'n € 1100,- voor de installatie van de trekhaak.
  Ik had ook al even naar de site van olifant trekhaken gekeken. Bedankt voor je aanbod om mee te helpen, maar ik wil hem het liefste laten plaatsen. Bij kwikfit zit ik op zo'n € 600,- inclusief plaatsing.
   
 4. Het klopt inderdaad precies, maar ik vond het nogal prijzig... :cool:
   
 5. het is en blijft een dure aankoop bij de dealer om trekhaak als accessoires te nemen. had eerder verwacht 700-800euro. kennelijk zat ik nog aan de lage kant.
  kwikfit ja daar heb ik mijn mening over door de jaren heen. dat gaat meer om beurten en apk. maar ben blij dat ik automonteur ben en dat ik liefst alles zelf doe. Vandaar dat het voor mij trekhaak geen probleem is. Nu ik er aan denk moet ik hem nog wel een keer na-torquen. wie weet als ik de beurtje uitvoer dat ik het meeneem.
   
 6. Heeft er iemand ervaring met de plaatsing door trekhaakpunt.be? Bedrijf is gevestigd in Lommel.
  http://prntscr.com/o1yi9a
   
 7. Ik heb bij mijn laatste 2 auto’s de trekhaak laten monteren in Hasselt (B) bij : http://www.alfa-autoshop.be

  Bij mijn Focus mk2.2 koste het in 2016 275€ incl montage voor een vaste trekhaak met 7-polige stekker. Voor dat bedrag kon je in NL nauwelijks de trekhaak zelf kopen.
  Netjes en vakkundig gemonteerd en ‘klaar terwijl je wacht’, het ritje dubbel en dwars waard.

  Voor een Focus mk3 met de aanpassingen aan de koeling zal dat ongetwijfeld duurder zijn, maar je zou ze eens kunnen bellen om de mogelijkheden en prijzen te vragen
   
 8. Ik denk dat ik de aanpassing aan de koeling door de Ford dealer laat doen. De auto moet over een paar weken naar binnen voor zijn eerste beurt. Ivm de fabrieksgarantie wil ik daarmee eigenlijk geen risico lopen. En als de auto toch op de brug moet is het wellicht nog wat voordeliger om meteen de ventilator te laten plaatsen.
  Bedankt voor de tip in Hasselt. Zal eens informeren.
  De zaak die ik hierboven noemde biedt een afneembare set aan voor € 450,-
   
 9. Ik denk niet dat het plaatsen van de koelventilator goedkoper is omdat de auto toch op de brug staat. Ford hanteert vastgestelde tarieven.

  Gebruikt de zaak die je op het oog heeft een originele kabelset en trekhaak module? Kan deze firma de BCM en de APIM programmeren?
   
 10. Bedankt voor de opmerking over de tarieven, dat wist ik nog niet.
  Ik heb gisteren twee bedrijven benaderd met de vraag of het een originele set betreft en of ze de auto ook kunnen programmeren. Ben benieuwd!
   
 11. Als je een 3.2 hebt, dan zit de koelvin er al in toch? alleen bij de 3.1 was dit toch van toepassing?
   
 12. #14 JW, 15 jun 2019
  Laatst bewerkt: 19 jun 2019
  Bij de Focus 3 fase 1 welke is geproduceerd voor 05-05-2014 is de extra elektrische koelwaterpomp alleen aanwezig wanneer de auto af fabriek is voorzien van een trekhaak. Wanneer er achteraf een trekhaak wordt gemonteerd dient dan ook de extra elektrische koelwaterpomp te worden geplaatst. Na 05-05-2014 is de extra elektrische koelwaterpomp standaard aanwezig ongeacht of de auto wel of niet is voorzien van een trekhaak.

  Bij de Focus 3 fase 2 is vanaf productiedatum 16-11-2015 de koelventilator op de intercooler wegbezuinigd. Vanaf deze datum is de koelventilator op de intercooler alleen nog aanwezig wanneer de auto af fabriek is voorzien van een trekhaak. Wanneer er achteraf een trekhaak wordt gemonteerd dient dan ook de koelventilator op de intercooler te worden geplaatst.
   
  Joris van de Pol vindt dit leuk.
 13. jw de lopende focus encyclopedie hahaha.
  dus duidelijk even checken of er een koelvin op je intercooler zit. zover ik het begreep zit de intercooler bij de 1.0 naast de radiateur/condensor.
  https://ford.7zap.com/en/car/53/6.23674/8/1544/15261/66311/#8C607B

  ivm je fabrieksgarantie snap ik nu ook idd dat je graag laat doen.
  enige mogelijkheid is via de dealer. wanneer er problemen/storingen zijn en er zitten niet ford onderdelen onder zullen ze sneller probleem hier bij neerleggen. en dan is het geen fabrieksgarantie meer. of je het dan zelf doet of bij kwikfit/dergelijke bedrijf maakt dan ook niet uit.
  geregeld is het dat extern bedrijf trekhaak monteert en wegens moeite met activeren naar de dealer gaan om het te laten activeren. Heb zelfs gehad dat toen bleek dat de verkeerde module of verkeerd aangesloten was
   
  Joris van de Pol vindt dit leuk.
 14. Ik krijg van de dealer te horen dat het plaatsen van de ventilator op de intercooler eigenlijk alleen werkt in combinatie met het plaatsen van de trekhaak. Er dienen klaarblijkelijk 5 modules geactiveerd te worden.
  Persoonlijk heb ik wat vraagtekens hierbij. Ik neem aan dat er toch geen directe technische relatie is tussen het plaatsen van de trekhaak en de ventilator?
  Het doel is toch extra koelen bij stilstand en bijvoorbeeld heuvel op? Ik neem aan dat dit gaat op basis van alleen temperatuur en niet of dat er iets achter mijn auto hangt?
   
 15. Voor het achteraf plaatsen van de koelventilator op de intercooler hoeft er helemaal niets geactiveerd te worden. De koelventilator op de intercooler wordt vanuit de PCM aangestuurd d.m.v. een PWM signaal. Bij de 1.0 ECOboost in de Focus 3 fase 2 is de bedrading en aansturing voor de koelventilator volledig voorbereid. Feitelijk is het dus slechts een kwestie van de koelventilator monteren en op de reeds voorbereidde kabelboom aansluiten.


  Zie hieronder de installatiehandleiding welke in de TSB staat vermeld.


  Installatiepositie van de ventilator voor de inlaatluchtkoeler (CAC)

  [​IMG]


  Nr. Beschrijving
  1 Inlaatluchtkoeler (CAC)
  2 Ventilatorbehuizing
  3 Luchtinlaat
  4 Ventilator - motor

  1. Verwijder de steun van de koelslang van de koelventilatormotor en -mantel.
   • Gooi de steun weg.
  [​IMG]
  1. Breng de auto omhoog en plaats asbokken. Raadpleeg voor aanvullende informatie de Focus 2015.00 werkplaatsdocumentatie, hoofdstuk 100-02.
  1. Indien gemonteerd.
  [​IMG]
  1. Indien gemonteerd.
  [​IMG]
  1. Breng de ventilator voor de inlaatluchtkoeler (CAC) met behuizing aan (zie Benodigde onderdelen).

   1. Breng de ventilator voor de inlaatluchtkoeler (CAC) aan.

   2. Zorg dat de ventilator voor de inlaatluchtkoeler (CAC) correct op de inlaatluchtkoeler is aangebracht.

   3. Breng een nieuwe klem aan ter ondersteuning van de koelslang (zie Benodigde onderdelen).

   4. Breng de onderste luchtinlaatslang aan.
   • Zet het voertuig weer omlaag.
  [​IMG]
  1. Sluit de stekker aan.
  [​IMG]
   
 16. Bedankt voor de hele duidelijke info! Het is dus echt puur en alleen sturing op temperatuur dmv het pwm signaal (snelheids regeling ventilator)?

  Verstuurd vanaf mijn Mi A1 met Tapatalk
   
 17. Volgende week wordt bij de dealer de ventilator geplaatst tijdens de eerste beurt. Kosten 280 euro.
  Ik ben bezig om met Hoppenbrouwers Motoren uit Berkel-Enschot tot een afspraak te komen om een afneembare trekhaak te plaatsen (gegarandeerde werking, uitschakeling sensoren etc)
   
 18. De trekhaak is inmiddels geplaatst. De trekhaak is verticaal afneembaar, 13 polige aansluiting is wegdraaibaar is. Bij deze het resultaat:
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Berrychello vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina