1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Travelpilot FX en A2DP

Discussie in 'In Car Entertainment' gestart door Ceristimo, 21 mei 2019.

 1. Hoi,

  Ik heb de Travelpilot FX radio. Ik heb wel bluetooth voor bellen (en dat werkt prima), maar kan geen muziek streamen via bluetooth.

  Nou heb ik me al behoorlijk in zitten lezen over de bluetooth modules en heb de mijne ook al gevonden boven het dashboard kastje. Ik heb zojuist via Ebay een module uit een Ford Fiesta gekocht met het volgende type nummer:
  8M5T-19C112-AM

  Ik heb hier de volgende vragen over waar ik door zelf zoeken nog geen antwoord op heb kunnen krijgen:

  1) Waar kan ik een aangepaste ELM327 interface krijgen om deze Fiësta module te herprogrammeren voor mijn Focus? Ik heb het programma ELMConfig al wel.
  2) Volgens mij hebben deze "AM" modules de Ford Audio update nodig voordat ze A2DP ondersteunen. Dat moet via USB. Welke Ford specifieke USB kabel moet ik bestellen, zodat ik een USB stickje op deze module kan aansluiten?

  Alvast bedankt voor de antwoorden. Ik kan niet wachten tot deze module binnen is. Mijn vorige auto had wel Bluetooth streaming, en ook al vind ik mijn Focus echt een topbak op in te rijden, ik mis mijn Spotify echt heel erg!
   
 2. Ik heb de aangepaste ELM327 interface inmiddels gevonden en besteld!

  Ik weet niet of linkjes plaatsen mag, maar ik heb deze besteld:
  https://www.grandado.com/products/e....Marktplaats&utm_term=&variant=15896587829342

  Die zou volgens internet met ELMConfig moeten werken.

  Dan ben ik dus alleen nog op zoek naar de USB kabel voor de bluetooth module. USB in de auto interesseert me niet, want dat gebruik ik nooit, maar ik zal het nodig hebben voor de Ford Audio update, geloof ik?
   
 3. Onderdeelnummer 8M5T-19C112-AM is een betrekkelijk oud type van de Sound & Connect module welke is voorzien van het oude type ford specifieke USB aansluiting. Dit type USB aansluiting is niet compatible met "nomale" USB aansluitingen.

  De bekabeling hiervoor is bij de Ford dealer verkrijgbaar echter is deze inmiddels wel stevig aan de prijs. Reken op ongeveer €125,- voor 1 kabel en bijpassende USB aansluiting. Dit is behoorlijk wat geld als je dit alleen wil gebruiken om de module te updaten. Persoonlijk zou ik dan ook bij een autodemontagebedrijf kijken of je een sloopauto kunt vinden waar een geschikt USB kabel in zit. Hou er wel rekening mee dat dit type Ford specifieke USB aansluiting maar relatief kort is toegepast en dus betrekkelijk zeldzaam is. Omstreeks half 2009 is Ford overgestapt naar een nieuw type Ford specifieke USB aansluiting welke compatible is met mini USB. Vanaf dat moment zijn dus ook alle USB kabels gewijzigd.
   
  Wichelroede vindt dit leuk.
 4. #4 Ceristimo, 21 mei 2019
  Laatst bewerkt: 21 mei 2019
 5. Wanneer de 8M5T-19C112-AM module nog nooit is voorzien van een software update en dus geen Bluetooth Audio functionaliteit bied is dit alleen werkend te krijgen door de Ford Audio Update uit te voeren. Dit is alleen mogelijk vanaf een USB stick. Je hebt hiervoor dus een passende Ford specifieke USB kabel nodig.

  Persoonlijk acht ik de kans vrij reëel dat de module in het verleden al eens is geupdate. Wanneer dit het geval is ondersteund de module wel de Bluetooth Audio functionaliteit.
   
  Wichelroede vindt dit leuk.
 6. Bedankt! Ah, dat wordt dan dus even afwachten.

  Als ik het goed begrijp stel ik de module via de gemodificeerde ELM327 interface en ELMConfig in op een Focus in plaats van een Fiësta.

  Dan zou ik op mijn Travelpilot FX (die overigens een topgeluidje heeft, dus wil hem niet vervangen) de optie moeten krijgen voor Bluetooth geluid. Wanneer dat niet het geval is, moet hij dus via die USB kabel geüpdate worden.

  Heeft er iemand toevallig nog een onderdeelnummer voor die kabel? Dan kan ik eens zien of die via Ebay goedkoper te krijgen is.

  Ik ga deze zaterdag overigens naar de sloop om een parkeersensor te zoeken (ik heb er 1 stuk en nu ligt het hele systeem eruit), maar zal dan eens rondkijken of ik nog zo'n module vinden kan. Alleen zijn ze volgens mij vrij zeldzaam, want alleen met het sound & connect systeem geleverd?
   
 7. Ik heb mij helemaal suf zitten Googlen, en zie door de bomen het bos inmiddels niet meer. Is de USB kabel die ik nodig heb de AM5T-14D202-AA? Ik kan er geen goede foto's van vinden, dus weet niet 100% zeker of hij gaat passen op mijn Bluetooth module.

  Zo nee, heeft iemand dan wellicht het juiste type nummer? Ik heb er eerlijk gezegd wel een beetje de balen van dat ik nu zo'n oudere Bluetooth module heb gekocht, helemaal omdat ik nu op Ebay een nieuwer type met normale USB aansluiting voor 100 euro zie staan. Zucht.
   
 8. dus goedkoper dan een nieuwe USB kabel bij de dealer :think:
   
 9. Als iemand mij kan vertellen of de kabel met nummer AM5T-14D202-AA de juiste is, dan staat die nu vrij goedkoop op Ebay.
   
 10. Een USB kabel met onderdeelnummer AM5T-14D202-AA is een nieuwere (Focus 3) kabel en dus niet geschikt voor het type Bluetooth/Voicecontrol module dat jij hebt.
   
 11. Hoi JW, bedankt voor je reactie! Ik was er inderdaad inmiddels zelf ook achtergekomen dat dat de verkeerde kabel is. Weet iemand het onderdeelnummer van de juiste kabel? Ik heb echt al een hele tijd zitten Googlen, maar kan het werkelijk nergens vinden.
   
 12. Ben vandaag even op de sloop wezen kijken. Daar stonden helaas maar twee Focus 2 modellen, beide basismodellen zonder Bluetooth. Wel 15 Focus 1 modellen trouwens. Er stonden wel een hele rits aan Mondeo's, maar geen daarvan had een module met AD2P. Ook geen parkeersensoren kunnen vinden.

  Ga volgende zaterdag even bij een andere sloop kijken, maar 't is een beetje dun bezaaid nog. De Focus 2 is nog net iets te nieuw, dus je treft hem nog niet in groten getale op de sloop aan volgens mij.
   
 13. Er staan er toch genoeg op de sloop. De laatste keer dat ik hier in de buurt bij een autodemontagebedrijf was stonden er ruim 15 Stuks van de Focus en ook de Focus 3 is al ruim vertegenwoordigd. Veel autodemontagebedrijven richten zich juist op de jongere auto's en hebben praktisch geen oudere auto's meer staan.
   
 14. Nou, hier in Groningen lijkt dat in elk geval niet zo te zijn. Ik heb er hier heel wat bezocht, en zie nagenoeg nooit jonge auto's. Enfin, ik zal volgende week zaterdag eens bij een andere kijken.
  Na werkelijk uren Googlen heb ik overigens nog steeds de USB kabel voor de oudere Bluetooth module niet kunnen vinden, dus dat heb ik opgegeven. Als er iemand nog een C112-AM module zoekt, dan heb ik er dus ééntje voor je.
   
 15. Heb vandaag drie sloopbedrijven bezocht. Één in Friesland, en twee in Groningen. In Groningen stonden bij beide sloopbedrijven helemaal geen Focus 2's (alleen maar zeeën aan Focus 1's) en in Friesland hadden ze twee Focus 2 modellen, maar beide basismodellen.

  Dit schiet dus helaas niet op. Waar zitten de slopen die jullie bezoeken? Ik wil best op een zaterdag naar het midden van het land rijden als het moet, want hier in Groningen is het gewoon niet te vinden.

  Overigens, wat die 8M5T-19C112-AM bluetooth module betreft; weet iemand hoe ik eventueel aan een schema kan komen? Ik kan wellicht zelf een USB kabel in elkaar solderen. Dit ervan uitgaand dat die pinnetjes 1 op 1 werken natuurlijk, en niet dat die Ford kabel nog iets aan het elektronische signaal verandert. De nieuwe Bluetooth module heb ik binnen, maar ik wacht nog op de aangepaste ELM327 interface. Het verzenden duurt erg lang, helaas.
   
 16. Even voor de duidelijkheid, maar de USB connector is die kleine aan de rechterkant, toch?

  [​IMG]
  [​IMG]

  Hij zit niet in een dradenbundel in de grote plug? Als het die kleine aan de rechterkant is, dan zou je denken dat daar met de soldeerbout iets passend op te maken moet zijn?
   
 17. Helaas is de verkeerde ELM327 interface opgestuurd. Ik heb er nou ééntje zonder de schakelaar (terwijl ik wel de juiste had besteld). Heb de verkoper een mailtje gestuurd en nu maar zien of dit nog opgelost gaat worden.

  Heb een USB-verlengkabel gekocht en de USB aansluiting eraf geknipt. Heb die Bluetooth-module open gemaakt, en die Ford USB aansluiting heeft echt maar 4 pinnetjes. Moet het nog even doormeten, maar ik ga ervan uit dat het gewoon een "normale" USB aansluiting is qua pin-out. Dan zou pin1 +5v moeten zijn, pin 2 en 3 data en 4 aarde.
  Het andere eind van die USB-verlengkabel straks maar rechtstreeks op de printplaat solderen om te zien of er zo een mouw aan te passen valt betreffende die Ford Audio update, maar het is nu dus wachten op de juiste ELM327 interface. Zucht...
   
 18. Na twee jaar eindelijk een keertje tijd voor dit project, maar kan het gelijk al opgeven. De 8M5T-19C112 afkomstig uit een Fiesta is NIET via ELMconfig aan te passen. De mijne heeft al wel A2DP mogelijkheden, dus zal wel een keer geupdate zijn, maar dat maakt niets uit. Ik heb 'm wel ingebouwd en geprobeerd (wat kom je moeilijk bij die Torx bovenop de module zeg!!), maar niet aan te passen. De Travelpilot FX ziet wel een Bluetooth audio-speler, maar deze selecteren resulteert er alleen maar in dat je terug naar het menu gaat.

  Als je een telefoon probeer te pairen krijg je een foutmelding: "No response from phone unit".

  Even gegoogled, en ben niet de enige die met deze specifieke module op dat probleem is gestuit. Als je een Focus hebt, heb je hier dus helemaal niets aan.

  Nu dus opzoek naar een andere BT-module, want mijn huidige telefoon heeft geen koptelefoonuitgang meer, en ben helemaal zat van die suffe AUX-kabel, Zijn alleen helaas zo duur allemaal...
   
 19. Net voor €50,- (inclusief verzenden) een module CS7T-14D212-BG gevonden. Deze schijnt het perfect te doen in de Mk2.5 Focus met Travelpilot FX.
  Heb wel echt lang moeten zoeken, want de meeste modules staan er voor omgerekend bijna 100 op, maar ze zijn dus nog wel goedkoper te vinden als je maar op Ebay blijft speuren.

  Module als het goed is 2 juni bezorgd...Tot die tijd rij ik maar rond zonder dashboardkastje en BT-module want geen zin om de ouwe rommel voor anderhalve week weer terug te bouwen.
   
 20. #20 Ceristimo, 29 mei 2021
  Laatst bewerkt: 30 mei 2021
  Even voor de volledigheid deze laatste post, al heb ik niet 't idee dat iemand dit nog leest, maar goed;

  De 8M5T-19C112 module was binnen een paar uur via Marktplaats verkocht en de CS7T-14D212 module kwam vandaag binnen. Iets eerder dan verwacht dus.

  Overigens, wat die module-benamingen betreft; de laatste twee letters (BG in mijn geval) schijnen voor taal en versienummer te staan. Eerste letter voor taal (A=Engels, B=Duits?) De taal maakt bij deze module niet uit, want hij volgt de taal van je dashboard; als je die wijzigt verandert de module direct mee. Tweede letter is versienummer en hoe hoger hoe beter, denk ik. Volgens mij is "G" het hoogste (nieuwste), maar een module CS7T-14D212-AC, of CS7T-14D212-BB of iets dergelijks zou het ook prima moeten doen. Het belangrijkste is de CS7T-14D212, en die laatste twee maken niet zoveel uit.

  Enfin, inbouwen is niet zo lastig. Dashboardkastje eruit. Vier torxjes aan de bovenste rand en drie aan de onderste, achter drie plastic "flapjes" die je even open moet duwen. Naar je toe trekken om het kastje te verwijderen. Vergeet niet de stekker van de AUX-plug even los te maken.
  Deurtje hoeft niet, had ik er wel uit want dan kan je er wat makkelijker bij. Dat deurtje trek je er gewoon uit als hij open staat. Scharniertjes "klikken" eruit. De plastic deurdemper aan de linkerzijde schuif je er naar links toe van de deur af. Even met een plat schroevendraaiertje los klikken.
  Bovenop de module zit een T20 Torx schroefje. Ik heb deze erop de tast uitgehaald met een klein rateltje met torx-dopje. Vond het best irritant om bij te komen, maar het kan wel.
  Nieuwe module er ook op de tast weer ingezet.
  [​IMG]
  Via ELMConfig de SRM module geconfigureerd. Hieronder de opties, voor 't geval de afbeelding het in de toekomst niet meer doet:

  Ford Focus
  English (UK)
  (taal maakt niet uit, hij volgt de taalinstelling van je dashboard)
  Audio AUX-input (for CS7T modules)
  BT/VC High + USB, and BT audio for NAV only
  (geen idee wat het allemaal betekent, maar geen enkele andere optie werkte voor bluetooth audio)

  [​IMG]

  AUX op de Travelpilot FX ziet er dan vervolgens zo uit:
  [​IMG]

  En dit is Spotify:
  [​IMG]


  Connecten en overnemen van de telefoon gaat vlekkeloos. Als ik nu in de auto stap is de BT verbinding er vrijwel onmiddellijk en begint Spotify gelijk door te spelen.
  De auto "spreekt" nu Nederlands en ik kan nu iedereen bellen zonder dat ik eerst hun naam van tevoren ingesproken en opgeslagen moet hebben. Ideaal.

  Dit is de beste 50 euro die ik ooit aan de auto besteed heb. Aanrader!
   
  Wichelroede en Brekers vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina