Beste Focusrijders
Vanwege het coronavirus (COVID-19) is door de overheid besloten dat alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 september.
Tot die tijd volgen wij de instructies van het RVIM en zullen we meetings proberen te verplaatsen naar een later tijdstip in het jaar.

 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Sleutel ombouwen naar afstandbediening of klapsleutel

Discussie in 'Handleidingen Focus II' gestart door JW, 14 apr 2010.

 1. #1 JW, 14 apr 2010
  Laatst bewerkt door een moderator: 1 okt 2017
  Reservesleutel Focus 2 ombouwen naar afstandbediening  Bij mijn Focus 2 fase 1 zat toen ik hem kocht 1 sleutel met afstandbediening en 1 zonder afstandbediening. Omdat de dealer voor een afstandbediening erg veel geld vraagt en ik toch genoeg sleutels had liggen voor onderdelen/verkoop ben ik zelf wat gaan knutselen.


  Benodigde onderdelen:

  1* Originele sleutel zonder afstandbediening van je auto (waarmee je de auto dus kan starten). Hiervan gebruik je alleen de chip en sleutelbaard.
  2* Het juiste type afstandbediening. Finis 1699827 Onderdeelnummer 2S6T-15K601-BA Prijs €106,31.
  3* Het bijbehorende sleuteldeel van de afstandbediening. Ongeslepen Finis 4505820 Prijs 18,34. Geslepen Finis 5133987 Prijs €45,54.

  Het maakt hierbij niet uit of deze onderdelen nieuw of gebruikt zijn zolang je maar het juiste type afstandbediening hebt. Ik heb bewust de nieuwprijs van de sleutel erbij gezet zodat je een idee hebt wat een nieuwe sleutel bij de dealer kost. Naast de prijs van een (geslepen) sleutel moet deze ook nog door de dealer worden ingeleerd. Als je de sleutel ombouwd op de hier beschreven manier hoeft dat niet.

  *EDIT* Sinds kort kan ik zelf sleutels inleren. Het is dan niet nodig om de reservesleutel/sleutel zonder afstandbediening op te offeren.
  Eerst heb ik de sleutel zonder afstandbediening opengemaakt (Deze is hierna dus onbruikbaar).

  [​IMG]

  [​IMG]


  Als je de sleutel open hebt kan je voorzichtig de chip van de startblokkering eruit halen (grijze dingetje Rechtsboven op foto). Ik heb ook de sleutelbaard er uitgehaald om deze later over te zetten naar het sleuteldeel van de afstandbediening.

  Daarna heb ik de chip overgezet in de sleutel met afstandbediening. De bestaande chip zat gelijmd maar kon voorzichtig met een tangetje worden verwijderd. Het is belangrijk dat je een nieuw type afstandbediening hebt die gebruikt wordt bij de nieuwere Ford modellen (waaronder dus ook de Focus 2). Deze afstandbedieningen zijn voorzien van een chip die van een hard soort kunststof is gemaakt. Het oude model afstandbediening ziet er welliswaar identiek uit maar is voorzien van een glazen buisje. De werking van beide sleutels is gelijk maar bij een oud model afstandbediening heb je niet genoeg ruimte om de chip te plaatsen. Op de foto's kan je het verschil zien.

  [​IMG]
  Afstandbediening Focus 2

  [​IMG]
  Afstandbediening Focus 1


  Als laatste heb ik de sleutelbaard overgezet. Deze is eigenlijk niet te verwijderen uit het sleuteldeel van de afstandbediening (zit ingegoten) maar door het sleuteldeel met sleutelbaard 5 minuten in kokend water te leggen kon ik de sleutelbaard er met een tangetje vrij eenvoudig uittrekken. De sleutelbaard uit mijn oude sleutel zonder afstandbediening kon ik daarna met wat moeite in het kunststof deel drukken. (Ik heb de sleutelbaard voor de zekerheid gelijmd met Loctite 2 componentenlijm maar dat is waarschijnlijk niet eens nodig).

  [​IMG]
  Sleutelbaard weer gemonteerd in kunststof sleuteldeel.

  [​IMG]

  En het eindresultaat.
  Vervolgens hoef je alleen nog maar de afstandbediening in te leren op de auto door hiervoor de juiste procedure uit te voeren (dit staat in het instructieboekje).
  Sleutel Focus 2 ombouwen naar klapsleutel  Enige tijd geleden heb ik voordelig een paar originele klapsleutels aan kunnen schaffen. Nadat deze enige tijd in de kast hebben gelegen heb ik besloten om de huidige afstandbediening sleutels om te bouwen naar klapsleutels.


  Benodigde onderdelen.

  1* Originele sleutel zonder afstandbediening of met afstandbediening van je auto (waarmee je de auto dus kan starten). Hiervan gebruik je alleen de chip en sleutelbaard.
  2* Klapsleutel afstandbediening deel. Finis 1337641 Onderdeelnummer 3M5T-15K601-AB Prijs €113,04
  3* Het bijbehorende sleuteldeel van de klapsleutel. Ongeslepen Finis 1680711 Prijs €71,84. Geslepen Finis 1712533 Prijs €99,04.

  Het maakt hierbij niet of deze onderdelen nieuw of gebruikt zijn. Ik heb bewust de nieuwprijs van de sleutel erbij gezet zodat je een idee hebt wat een nieuwe sleutel bij de dealer kost. Naast de prijs van een (geslepen) sleutel moet deze ook nog door de dealer worden ingeleerd. Als je de sleutel ombouwd op de hier beschreven manier hoeft dat niet.

  *EDIT* Sinds kort kan ik zelf sleutels inleren. Het is dan niet nodig om de reservesleutel/sleutel zonder afstandbediening op te offeren.
  Eerst heb ik de chip en de sleutelbaard uit mijn huidige sleutel gehaald. In mijn geval was dit een normale afstandbediening sleutel. Hoe je dit kan doen staat hierboven beschreven.

  [​IMG]

  Dit is het model klapsleutel dat ik heb. Dit model is origineel bij de Focus 2 is geleverd. Ik weet dat er bij onder andere de Mondeo MK4 ook andere modellen zijn geleverd maar deze heb ik bij de Focus 2 nog nooit gezien.


  Ik ben begonnen met het afstandbediening deel en het sleuteldeel van elkaar te scheiden. Deze delen zitten geklikt en zijn met enige moeite los te klikken.

  [​IMG]

  [​IMG]
  Afstandbediening deel en sleuteldeel uit elkaar geklikt.


  Bij de klapsleutel zit de chip voor de startblokkering niet in het afstandbediening deel maar in het sleuteldeel. Je kan het afstandbediening deel dus opzij leggen. Hier hoef je verder niets mee te doen.


  Vervolgens heb ik de chip uit het sleuteldeel van de klapsleutel verwijderd. Deze chip zit tussen de 2 helften van het sleuteldeel geklemd. Deze 2 helften zijn vervolgens in elkaar geklikt en tevens verlijmd. Het is dus vrijwel niet te doen om het sleuteldeel zonder schade uit elkaar te halen en de chip te verwijderen. Dit wetende heb ik een andere manier gezocht om de chip te verwijderen.

  [​IMG]

  De chip zit in het sleuteldeel op de plaats die op deze afbeelding rood gemarkeerd is. Ik heb ervoor gekozen om de chip uit te boren. Ik heb eerst met een 5 mm boor een gat geboord. Hiermee werd al het grootste deel van de chip verwijderd. Vervolgens heb ik met een 9 mm boor het gat groter gemaakt om de rest van de chip te verwijderen en genoeg ruimte te creeren om de chip uit mijn normale afstandbediening sleutel te kunnen plaatsen. Vervolgens heb ik de chip in het ontstane gat vastgezet met een beetje vloeibare pakking dat zacht blijft. Op deze manier kan de chip er niet per ongeluk uitvallen en is deze toch weer te verwijderen mocht dat nodig zijn.

  Ik heb voor deze manier gekozen omdat het (gebruikte) sleuteldeel dat ik had in principe toch waardeloos was. Er zijn online ook ongeslepen sleuteldelen te vinden zonder chip. Deze delen zijn nog niet in elkaar geklikt en verlijmd. Deze sleuteldelen zijn onder andere HIER te vinden.  Hierna heb ik de sleutelbaard uit de het sleuteldeel gehaald. De sleutelbaard zit in het klapmechanisme gestoken en is vervolgens geborgd met een klein borgpinnetje.

  [​IMG]

  Op deze afbeelding kan je het borgpinnetje goed zien zitten. Als je de sleutelbaard op de positie houdt zoals op de afbeelding te zien is kan je met bijvoorbeeld een klein spijkertje en een hamer het borgpinnetje er uit tikken. Let er hierbij op dat je het pinnetje NIET kwijt raakt! Vervolgens kan je de sleutelbaard er uit schuiven.

  Zoals op onderstaande afbeeldingen te zien is zit er verschil in de bevestiging van de sleutelbaard van een normale sleutel met/zonder afstandbediening en een klapsleutel.

  [​IMG]
  Sleutelbaard klapsleutel.

  [​IMG]
  Sleutelbaard normale sleutel met/zonder afstandbediening.


  Om je eigen sleutelbaard in het sleuteldeel van de klapsleutel te kunnen plaatsen moet deze worden aangepast. Ik heb eerst de vorm van de sleutelbaard van de klapsleutel afgetekend op mijn eigen sleutelbaard. Vervolgens heb ik met een vijl de sleutelbaard in de juiste vorm gebracht. Na een tijdje vijlen en regelmatig passen of de sleutelbaard al de juiste vorm had was ik tevreden over de pasvorm. Vervolgens heb ik mijn sleutelbaard met een klein beetje loctite in het sleuteldeel gestoken en het pinnetje er weer in getikt.  Vervolgens heb ik het afstandbediening deel en het sleuteldeel weer in elkaar geklikt. Dit is dan het uiteindelijke resultaat.

  [​IMG]
  Vervolgens hoef je alleen nog maar de afstandbediening in te leren op de auto door hiervoor de juiste procedure uit te voeren (dit staat in het instructieboekje).

  Sleutels inleren

  Sinds enige tijd kan ik sleutels inleren van veel Ford modellen waaronder de Focus 2. Op deze manier is het dus niet nodig om de chip over te zetten uit een andere (werkende) sleutel.

  Hiervoor heb je nodig:

  *Juiste type afstandbedieningdeel voor normale sleutel (met grijze chip) of klapsleutel.
  *Sleuteldeel met geslepen sleutelbaard.

  Vervolgens kan ik de nieuwe sleutel voor je inleren in de tellerunit. Voor meer informatie kan je altijd een PB sturen.
   
  Rik2809 vindt dit leuk.
 2. Waarom niet net zo handig gewoon een nieuwe sleutelbaard en even laten slijpen bij de dealer. Dat kost je maar 15 euro ofzo, en scheelt je een bult werk.
  De laatste serie Focus 1 fase2 hebben trouwens ook zo'n chip ipv glaskogeltje.

  Wel mooi gelukt overigens.
   
 3. Het overzetten van de sleutelbaard was nog geen 10 minuten werk. Ik was eigenlijk ook van plan om gewoon een nieuwe te bestellen en dit tijdelijk als tussenoplossing te gebruiken (de dealer hier slijpt zelf geen sleutels en besteld ze ergens anders. Levertijd ruim een week). Maar omdat het erg goed gelukt is laat ik het voorlopig maar even zo.
   
 4. ziet er goed uit!
   
 5. Mooi stukje werk, met alleen een sleutelbaard bestellen was je er ook niet geweest, dan moet je toch weer die chip voor de startblokkering hebben . Dus moet je toch nog en sleutel slopen of er 1 laten programmeren. En dat doet de dealer echt niet voor €15,-
  Het kostte mij (buiten de sleutel om) voor slijpen en programmeren € 50,- en daar was ik heel tevreden over.
   
 6. #6 rfknol, 16 mei 2010
  Laatst bewerkt door een moderator: 16 mei 2010
  Ik heb ook een nieuwe AB nodig, maar zou het ook mogelijk zijn om alleen het gedeelte van de afstandsbediening (dus met de 3 knoppen) te vervangen? En dus het gedeelte waar de batterij en de startonderbrekerchip in zit gewoon te houden. Of gaat dat zo niet werken?
  Het inleren van de afstandsbediening staat namelijk omschreven in de handleiding, maar het programmeren van de chip moet de dealer doen en daar vraagt ie me veel te veel voor.
  Ik heb vanavond zelf nog even gekeken, maar als ik het gedeelte met de knoppen thuis laat liggen kan ik de motor starten met het gedeelte met de chip in de buurt, dus ik heb alleen maar een nieuwe AB nodig bij de dealer.
   
 7. Je kan een (gebruikte) afstandbediening kopen en programmeren op je auto. Hiervoor maakt het niet uit of deze van een focus 1 of 2 is. Als je alleen het voorste gedeelte (met de knoppen) van deze afstandbediening overzet op je huidige afstandbediening kan je de chip gewoon laten zitten en hoeft er niets geprogrammeerd te worden.

  Losse onderdelen van de afstandbediening zijn bij de dealer niet te krijgen. Ik heb op Ebay UK wel eens iemand gezien die wel nieuwe onderdelen van deze sleutels aanbied. Maar als je hier een gebruikte sleutel koopt ben je waarschijnlijk goedkoper uit.
   
 8. sleutel omzetten en chip beschadigd

  Ik heb het ook geprobeerd. Ik heb namelijk een blanco klapsleutel gekocht en moest de sleutelbaard en chip overzetten. De sleutel krijg ik met enige moeite open, de sleutelbaard heb eruit kunnen breken en moest ik aan de achterkant wat smaller slijpen zodat de zou passen. En toen de chip die kreeg ik er met geen mogelijkheid uit. Na 40 min ging ik wat rigoureuzer te werk en toen heb ik hem lichtjes beschadigd. Dus ik begrijp niet hoe jullie dit gedaan hebben. Ik heb nog een sleutel maar ik durf het niet meer te doen.

  Heeft iemand nog zo'n sleutel waar ik op kan oefenen?
  Een nieuwe sleutel kost ongelepen maar wel geprogrammeerd zo'n €80,-
   
 9. Bij mij kon ik de chip er vrij eenvoudig uit halen. Hij zat vast gelijmd in de sleutel maar ik kon hem met een punttang los maken. Je kan er altijd nog voor kiezen om een sleutel te laten maken door een sleutelmaker en daarvan alleen de chip te gebruiken. Je hoeft dan de sleutelbaard niet te laten slijpen. Dit is beduidend goedkoper als een sleutel bij de dealer.
   
 10. mooi gedaan brengt me op een idee!
   
 11. Ik heb afgelopen week gevraagd bij de dealer wat het kost om een 2de sleutel met ab te laten maken.. €150,- !

  Als ik nu een nieuwe sleutel op marktplaats bestel ( deze bijvoorbeeld ), de sleutelbaard en startblokkering overzet, doet deze het dan? Of moet ik deze nog laten programmeren bij de dealer?
  Ik heb nu dezelfde sleutel als in de openingspost staat..
   
 12. Als je de sleutelbaard en startblokkeringschip over zet moet het in principe zo werken (mits je de goede afstandbediening hebt). De afstandbediening kan je wel zelf programmeren. De procedure daarvoor staat in het instructieboekje. Je hoeft dan dus niet naar de dealer om iets in te laten leren.
   
 13. De dealer zal gedacht hebben dat je een klapsleutel wilde hebben. Die zijn rond de 150 pleuro, heb ik nagevraagd.
   
 14. Mijn vrouw heeft het gevraagd toen ze met de fiesta voor de 20k beurt ging.. :)

  Wij vonden 150 ook al erg veel..hoeveel heb jij betaald?
   
 15. Klinkt goed.. Dat is het proberen waard! Als ik hem besteld heb etc. laat ik wel even weten of het gelukt is!
   
 16. uitberijding voor uitkalpbare sleutel

  Ik heb het zelfde principe gedaan ,maar ik heb de chip in een uitklapbare sleutel geplaatst.
  Dit werkt ook probleemloos!
  Ik heb enkel problemen gehad om de chip uit de sleutels te prutsen omdat deze vastgelijmd waren.
  Hierdoor is een stukje van de behuizing van de chip losgekomen, maar de chip werkt gelukkig nog ( kan je zien in een van de foto's)

  Eerst de standaard sleutel openbreken voor de chip

  hier wat uitleg om de chip in een uitkalpbare te plaatsen.
  Eerst haal de 2 helft'en van de uitklapbare sleutel uit elkaar halen
  en het stuk met de sleutel, is aan de zijkant waar de baardsleutel in past een gat gemaakt.
  [​IMG]
  Hier moet je dan voorzichtig met een kleine schroevendraaiers ingaan en zo de 2 helften van elkaar halen.
  Is een geduldig werkje wel om niet te veel te beschadigen.
  en bekom je volgend rezulaat.
  [​IMG]
  In de rode cirkel moet je dan de oude chip uithalen en de nieuwe chip in plakken (hier kan je zien dat de behuizing van mijn chip wat beschadigd is geraakt bij het verwijderen uit de standaard sleutel)
  [​IMG]
  en dan alles terug in elkaar klikken.
  Voor de sleutel met de veer.
  je kan de veer maar op 1 manier in de ene kant van de behuizing zetten ( er is een stuk veer dat naar buiten geplooid is en in een sleuf in de plastiek past) en de sleutel past ook maar om een manier over de knop. dan moet je de sleutel 1 keer rond draaien dat de veer terug opgespannen wordt en dan de behuizingen in een klikken en gedaan!
   
 17. Maar kan ik mijn sleutelbaard ook in de klapsleutel doen? (foto ff geleend) Deze dus:
  [​IMG]

  Hierin dus:
  [​IMG]

  Of moet ik hem opnieuw laten slijpen?
   
 18. Iemand nog een ab liggen voor een focus 2 fase 1 met ook de batterij en binnenwerk knoppen?

  Ziet er namelijk uit als leuk project en alles beter dan 150 euro naar een dealert te brengen...
   

Deel Deze Pagina