Gisteren 100 km met caravan gereden, dit ging probleemloos. Vandaag, 24 uur na parkeren, onder de motorkap gekeken. Ik zag volgende: Na het opendraaien van de dop van het expansievat gebeurde het volgende: Youtube Komt dit iemand bekend voor?
Bij het openen van de (nieuwe) dop hoor je en zie je dat er in het systeem onderdruk was, en dit na 24 uur. De dop sluit dus luchtdicht af en het koelsysteem is ook (lucht-) dicht, zo is mijn conclusie. De motor was gisteren goed warm maar de meter op het dashboard stond keurig in het midden. Ik kan mij voorstellen dat de koelvloeistof uitzet bij het warmer worden en minder in volume is na het afkoelen. Maar duidt dit nou op een probleem of is dit normaal?
Is het vloeistofpijl nog goed nu na de beluchting. eigenlijk zou dit niet mogen gebeuren. Tijdens opwarmen zet de vloeistof wat uit en komt er wat druk op het systeem is normaal. Maar na afkoelen zou de druk weer moeten verdwijnen door krimpen van de vloeistof. Maar er zou geen onderdruk mogen ontwikkelen. dit zou betekenen dat tijdens het opwarmen er lucht uit het systeem geperst is en er niet terug in kan.
Dit is het huidige peil, ietsje lager na beluchting. Ik heb zelf ook het idee dat de lucht er wel uit kan maar niet erin. Dop toch verdacht?
Staat er altijd druk op de tank ook met koude motor? Dus je hebt een stuk gereden. Je gaat slapen. De volgende morgen open je het expansievat en dan sist er nog steeds lucht uit, alsof hij nog vacuüm is zeg maar. Dat is bij mij het geval. 1.6 ecoboost.
Bij koude motor staat er geen druk meer op het systeem, maar ook geen vacuüm zoals hier het geval lijkt te zijn.
Deze nieuwe dop heb ik zo'n 2 maanden geleden geplaatst. Pas bij ~1,5 bar zou hij open moeten gaan, zodat het kookpunt van de koelvloeistof naar ~125 graden wordt verhoogd (kookpunt is bij 1 bar ~108 graden Celsius). Nu ik een vacuüm heb vastgesteld vermoed ik nu dat de dop inderdaad te vroeg opengaat, @Bertus 7 gaf de eerste aanwijzing. Bij het afkoelen blijft de dop kennelijk luchtdicht en zal de vloeistof in volume afnemen met onderdruk tot gevolg. Op de terugweg zal ik proberen vast te stellen wat de werkelijke koelvloeistoftemperatuur is. Sowieso maar weer een andere dop scoren.
Ik heb vanmorgen nog eens zitten studeren op het internet. Ik las: Ingeslagen radiatorslangen Een defecte vacuümklep in de radiateurdop kan een te sterk vacuüm creëren, waardoor de slangen naar binnen worden gezogen. De dop reguleert dus de overdruk in het systeem en moet bij afkoeling ook zorgen voor de compensatie van de onderdruk, die een logisch gevolg is van het afnemen van het volume van de koelvloeistof. Het voordeel van het feit dat bij mij de 'vacuümklep' niet lijkt te werken is dat we nu kunnen vaststellen dat het koelsysteem helemaal dicht is. Dat ik niet direct de dop verdacht komt doordat ik deze net vernieuwd had. Hulde aan @Bertus 7 , hij gaf binnen 20 minuten de eerste aanwijzing. Bottomline, het is niet onverstandig om regelmatig de motorkap te openen om e.e.a. te controleren.
officieel moet je ook elke maand keer olie peilen. Althans er is een rede dat bij rijbewijs halen je de motorkap open moeten halen om zo uit te leggen waar alles zit. Al kreeg de examinator teveel informatie. Dat krijg je als je al als monteur aan betreffende motor werkt haha. Dit was idd niet moeilijk dan enigste eerste boosdoener de koelvloeistof dop kon zijn. Enige dat lucht in het systeem reguleert. van lucht eruit tot lucht erin
We zijn weer thuis. Ik had de oude dop bewaard en het blijkt dat er verschillende doppen in omloop zijn. De nieuwe dop mist een klepje in het hart, zie onderstaande foto. De oude dop heeft dit ventiel wel, zie onderstaande foto. Ik ga ervan uit dat dit ventiel het vacuümklepje is.
Ik heb geleerd dat koelvloeistofsysteem een open systeem is. Er zou dus lucht uit moeten kunnen ontsnappen bij verwarmen en bij afkoelen weer buitenlucht er bij. Dan is inderdaad de "snelkookdop" wel de eerste verdachte
Hallo, Ik heb een focus 1.0 eco-boost uit 2015. Ik heb een koelvloeistof probleem, als ik heb gereden en de auto stil zet is mijn reservoir leeg.. als ik de dag erna kijk dan is hij iets gestegen. Draai ik de dop los staat er nog steeds druk op, maar vloeistof komt wel weer redelijk op peil. Heb een nieuw tankje er oplaten zetten met een nieuwe dop, probleem blijft. Ik zag in 1 van de topics dat er een klepje in de dop moet zitten. Zou dit het probleem zijn??
@Henk uit Rotterdam heel vroeger waren koelsystemen inderdaad open systemen. Tenminste de radiateur had een dop die open ging als de druk te hoog werd, dan stroomde de koelvloeistof via een slangetje op straat. daarna is het gesloten systeem gekomen waarbij het slangetje op een reservoir aangesloten was opende de dop, stroomde koelvloeistof in het reservoir. Bij afkoelen stroomde een deel terug het systeem in. tegenwoordig is het reservoir een onderdeel van het hele systeem en circuleert een deel van de vloeistof door het reservoir waarbij dus eventuele luchtbellen achter blijven in het reservoir en de dop (van reservoir) dus weer bepaald hoeveel druk er op het systeem mag komen. wat @SemFocus betreft, ik vrees dat het verstandig is een uitgebreide lektest te laten uitvoeren op je motor en daarbij meteen even te laten controleren of de juiste dop is gemonteerd
@Henk uit Rotterdam Koelsysteem zover ik ken is nooit een open systeem geweest. Ja de radiateurdop daaronder is gesloten systeem. Maar de dop kan koelvloeistof aa zuigen via de slang uit de reservoir. Tegenwoordig is het een expansievat en dus onderdeel van koelsysteem. De rede dat het altijd gesloten systeem is eigenlijk omdat de cylinderwand altijd over de 100graden zullen zijn. Als er geen druk op systeem staat of kan komen is de kans heel groot dat koelvloeistof direct gaat koken en dus krijg je lucht in systeem. Bedoel als je bij auto de dop er aflaat gaat elke motor koken. Ook auto van 40jaar oud.