1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Iodokus Focus 3 Ecoboost 2.3 RS - 6e Focus

Discussie in 'Mijn Focus' gestart door Iodokus, 6 jun 2018.

 1. #1 Iodokus, 6 jun 2018
  Laatst bewerkt: 10 jun 2019
  Omdat ik de afgelopen maanden regelmatig het verzoek heb gekregen open ik bij deze toch een nieuw "Mijn Focus" draadje.

  Zoals velen ondertussen wel zullen weten heb ik november 2017 mijn Ford Focus MK3 ST3 tegen alle verwachtingen in verkocht, of beter gezegd ingeruild. Tegen alle verwachtingen in omdat er helemaal geen reden was dit te doen en omdat ik uitermate tevreden was met de ST. De gehele inruil-actie begon met een verzoek van de garage om de ST voor een onderhoudsbeurt, 120000 Km langs te brengen. Op zich een zeer attente actie waren het niet dat de door de dealer ingeschatte kilometerstand niet geheel overeen kwam met de werkelijkheid, de kilometerstand was nl. 117000 Km ik had dus nog een kleine 3000 Km te gaan voordat de beurt moest worden uitgevoerd.

  Aangezien ik met grote regelmaat bij de dealer langs ga voor een bakkie en een praatje en de vrijdagen tot mijn weekend dagen behoren, toog ik naar de dealer om een afspraak te maken voor de 120000 Km beurt met in acht name van het feit dat ik nog zo'n 3000 km te gaan had. Eenmaal binnen snel een bakkie gehaald en met de uiterst behulpzame balie-medewerkers een geschikte datum geprikt zo'n anderhalve maand in de toekomst. 3000 Km rijd ik makkelijk in 1,5 maand tijd. Bakkie leeg netjes teruggezet zodat deze weer gewassen /gespoeld kon worden loop ik de verkoper tegen het lijf die mij de ST verkocht had, niet echt iets bijzonders natuurlijk hij werkt daar immers.

  Ik heb hem nog maar net de hand geschud als hij doodleuk zegt dat hij voor mij een auto heeft ingeruild, alsof de dealer voor mij een auto inruilt. Zijn opmerking maakte me echter wel nieuwsgierig aangezien hij heel goed weet, we hebben het er immers vaak genoeg over gehad, welke auto bijzonder hoog op mijn verlanglijstje staat. Dit wetende is de verassing er eigenlijk al af nog voordat hij de belangrijkste twee laatste letters van het type en de uitvoering heeft uitgesproken, "Ik heb je nieuwe auto net binnen, een Ford Focus .."

  Het Ford en Focus deel heb ik sinds 2001 al 5 keer eerder voorbij horen komen gevolgd door, 1.8 TDDi, 2.0 Rally Edition, 2,5 ST, 1.6 Ecoboost en 2.0 Ecoboost ST3, maar die .. kwam daar nooit eerder achteraan. Juist die .. stond op dat moment heel erg hoog op die verlanglijst maar was kostentechnische, aanschaf en op de weg houden (35K per jaar), niet te rijmen, of toch wel?

  Ondanks die wetenschap kon ik de verleiding niet weerstaan een bezoek te brengen aan de ruimte waar de ingeruilde auto's worden gepresenteerd aan de hebberige blikken van het kopende publiek. De, het zal nu wel duidelijk zijn dat het hier een MK3 RS betreft, door de verkoper aangemerkte 'nieuwe auto van Joost' was niet te missen. Gelijk bij bovenkomst stak het zwarte, ja weer een zwarte, gevaarte met 19" wielen en een grote spoiler ruim boven de rest uit.

  Het eerste gevoel was "niet kopen Joost, je kan je spaarcenten beter in je huis steken. Nieuwe badkamer, keuken, vloerbedekking." Maar ja dat was het eerste gevoel en zoals altijd komt er na een eerste gevoel vaak een tweede en een derde en misschien zelfs een vierde, kortom hopeloos dus.

  Hoe het komt weet ik niet, maar bij een dergelijke confrontaties en ik heb er al een redelijk aantal achter de rug, gaat de zakjapanner in mijn hoofd gelijk aan de slag en die stopt eigenlijk pas als er een handtekening onder een overeenkomst is gezet. Eerst maar eens wat foto's maken en verzenden naar de vrouw met een korte omschrijving van het item waar ik naar sta te kijken. Op dat moment is alles nog een geintje maar ook zij weet dat die geintjes maar wat vaak binnen enkele uren kunnen overgaan tot een aanschaf, dus zo ook deze keer. 12 uur later hadden we een ST, waar we allemaal heel erg blij mee waren, ingeruild op een RS. Waar we afstand van hebben gedaan was een zeer goed uitgeruste Ford Focus MK3 ST3 met ruim117000 Km op de teller. Wat we er voor terug hebben gekregen is een zeer volledig uitgeruste Ford Focus MK3 RS met net geen 30000 Km op de klok.

  Zoals altijd zijn er voors en tegens. De RS is aanzienlijk stugger dan de ST en die was al niet bepaald soepel te noemen, maar het moet gezegd worden dat die stugheid eigenlijk niet zo hinderlijk is, we zijn er ondertussen volledig aan gewend. De idioot grote draaicirkel is echter wel een dagelijks terugkerende irritatie. In ons geval is de RS voorzien van de optionele 'Recaro kuipstoelen. De stoelen zijn, tegen verwachting in, bijzonder comfortabel en omdat ze dunner zijn dan de standaard stoelen die vergelijkbaar zijn met de stoelen in de ST, hebben de passagiers achterin meer beenruimte. Verder heb ik eindelijk mijn schuif-kanteldak en vierwiel aandrijving.

  Dan natuurlijk de hamvraag "Hoe zit het met de koppakking?"
  De vorige eigenaar is helaas geconfronteerd met dit bijzonder vervelende issue. Voor wie het niet heeft meegekregen het motorblok van de RS is tot juni 2017 voorzien van een verkeerde koppakking. Wereldwijd zijn enkele honderden RS'en getroffen door motor problemen dankzij deze productie fout. Ford is inmiddels een terugroepactie gestart om alle RS'en die binnen deze productie periode vallen te voorzien van de juiste koppakking en indien nodig een nieuwe kop.

  Zoals gezegd is de vorige eigenaar van onze RS helaas ook één van deze slachtoffers geweest. Het gevolg hiervan is dat onze RS bij een kilometerstand van 17000 Km is voorzien van een geheel nieuw blok (boven en onder), turbo, injectie systeem en drukgroep, kortom toen wij de RS kochten had de motor er geen 28954 Km maar 11954 Km op zitten.

  Hoewel er een nieuwe motor in is gegaan bleek dit helaas niet een gesloten boek te zijn. Zoals gezegd betreft het koppakkingsprobleem alle RS blokken die tot juni 2017 zijn geproduceerd, de pech wil dat onze RS begin mei 2017 is voorzien van een nieuwe motor. Ondanks het feit dat er niets te merken was van de koppakkingsproblematiek heb ik wel een verzoek bij de dealer en Ford NL ingediend om het blok zo snel mogelijk te voorzien van een koppakking die wel voldoet aan de specificaties, ook al is de terugroepactie nog niet officieel gestart in Nederland. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat onze RS iets meer dan een jaar na het plaatsen van een nieuwe motor in mei 2018 is voorzien van de juiste koppakking.

  De aankleding van de auto en mods.
  In draadjes van onze Ford mobielen die ik op dit forum heb neergezet, heb ik vaak alle specificaties en opties van de betreffende Focus opgelepeld, in dit geval doe ik dat niet. Alle ins- and outs omtrent de RS kunnen gemakkelijk worden gevonden dankzij de alles indexerende bibliotheek onder de naam Google.

  De afwijkingen t.o.v. de 'kale' RS zijn:
  - Recaro kuipstoelen
  - 19" 20 spaaks Magnetite velgen
  - Blauw gespoten Brembo remklauwen met RS-logo
  - Active City Stop
  - Privacy glass
  - Buitenspiegels elektrisch inklapbaar
  - Parkeersensoren achter
  - Elektrisch verwarmbare voorruit incl. verwarmbare ruitensproeiers
  - Verwarmbaar stuurwiel
  - Cruise controle
  - Schuif-kanteldak
  - Achteruitrijcamera

  Mods tot nu toe:
  - K&N 57S-4000 Performance Air intake system
  - Mountune Sound suppression camber
  - Exhaust valve delete plug
  - DMB RS inlay (spoiler en air intake)
  - NB Styling Bonnet struts
  - Rallyflapz Mudflaps
  - EBC remschijven
  - Mountune fast road remblokken
  - Mountune Re-circulating valve
  - Mountune M375 tuning

  Mods wensenlijst:
  - Mountune Billet short-shift arm
  - Mountune, Airtec of Pro Alloy intercooler

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]


  De andere "Mijn Focus" draadjes:
  - Iodokus Focus 2 2.5 ST1 - 3e Focus
  - Iodokus Focus 3 Ecoboost 1.6 - 4e Focus
  - Iodokus Focus 3 Ecoboost 2.0 ST3 - 5e Focus
   
  Rykers, MrMarcos, bluediamond en 6 anderen vinden dit leuk.
 2. WAt een verhaal zeg maar ik hoop dat je hier heel veel plezier mee zult hebben.. :D
   
 3. Wat een gruwelijk mooie wagen! Leuk verhaal ook erbij

  Gr. Jan

  Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
   
 4. Dat was ff 10 min leesplezier :lol:
  Veel plezier met je nieuwe aanschaf!
   
 5. Mega, mega dik !!! Droomauto.....

  Verstuurd vanaf mijn SM-T585 met Tapatalk
   
 6. Zo das een mooie RS zeg. Wat een bruut gevaarte. Veel plezier ermee!
   
 7. Geweldig stukje om te lezen :thumbup: hoewel ik mezelf ervan overtuigd heb dat ik zelf nooit een zal rijden (mijn lengte/breedte passen niet zo lekker in die stoelen en dan nog het financiële plaatje) maar ik wens je veel plezier en veel veilige kilometers met deze brute bak!!!
   
 8. He he Joost, dat heeft even geduurd! :mrgreen:

  Mooi verhaal, leuk stuk om te lezen :)

  Heb je die “sticker” al van je intercooler afgehaald?
   
 9. Mooi verhaal. Herkenbaar ook wel.
   
 10. Goede opmerking, ja die is er vanaf, dus eigenlijk nog een mod :D
   
  Mpothoven vindt dit leuk.
 11. Ik zou niet voor een Mountune intercooler gaan, die bladeren heel snel.

  Waarom denk je dat de terugroepactie nog niet officieel gestart is in Nederland? Omdat Ford NL nog geen brief heeft gestuurd?
   
 12. Het officiële schrijven is inderdaad nog niet verzonden kortom Ford heeft het in NL 'officieel' nog niets van zich laten horen. Los daarvan geeft Ford NL aan dat het onderdelen pakket dat gebruikt dient te worden voor het uitvoeren van deze actie, niet op voorraad is. Anders gezegd ik heb de dealer al in januari van dit jaar, nadat in de USA de brieven waren verzonden, de actie laten in plannen. Tot twee keer toe kwam Ford NL echter met de mededeling dat de betreffende onderdelen niet voorradig zouden zijn.

  Na de laatste mededeling werd het even rustig aan het terugroepactie front mede omdat ik geen tijd had er achteraan te gaan. Begin mei heb ik de draad weer opgepakt en de dealer gevraagd nogmaals het onderdelen pakket in backorder te zetten. Een dag later weer het antwoord niet op vooraard kan ook niet in backorder worden gezet???? Gelukkig was de dealer niet voor één gat te vangen dus hebben ze gekeken welke onderdelen in het betreffende pakket zitten. Hierna zijn alle betreffende onderdelen los in bestelling gezet en nu komt het ze waren binnen twee dagen binnen.

  Lang verhaal kort;
  Ja, er is een terugroepactie voor de RS
  Nee, Ford heeft via officiële weg nog niets van zich laten horen.
  Ja, de dealer kan de onderdelen los bestellen en de actie uitvoeren.

  Zeg het maar?

  Ik ga niet klagen laat dat duidelijk zijn, daar heb ik ook geen reden toe. Maar het gevoel dat er sprake is van een onduidelijke en ook wel oneerlijke wereldwijde terugroepactie overheerst toch een beetje. Het komt toch weer neer op het feit dat de personen met de grootste mond aan het langste eind trekken. Ik doel daar niet zozeer op mijzelf maar meer op de personen in de USA, maar goed dat is een heel ander verhaal ik ben in ieder geval uitermate tevreden met het feit dat de actie is uitgevoerd. ;)
   
 13. Mooie openingspost, leuk om te lezen. Hele dikke RS ook.
   
 14. Hele dik bak hoor, veel mooie kilometers gewenst!
   
 15. #15 Eric99, 7 jun 2018
  Laatst bewerkt: 7 jun 2018
  Wat een heerlijk verhaal om te lezen. Ik had hem precies zo willen hebben als ik de centen zou hebben, wat een geweldige auto :thumbup:
  Heel veel plezier en veilige km's ermee.
   
 16. Goed verhaal, Lekker kort! ;)

  Wat is een "Exhaust valve delete plug" ?
   
 17. Mooi verhaal, leuk om te lezen!
   
 18. Welkom "terug" Joost.
  Leuk verhaal om te lezen en veel plezier met deze :focus3:
   
 19. Hele dikke bak! Ga ik zeker volgen hier!
   
 20. #20 bluediamond, 7 jun 2018
  Laatst bewerkt: 7 jun 2018
  Iodokus :welcome: (terug) en gefeliciteerd met je :focus3: :rs: En veilige kilometers provinciegenoot.:thumbup::sturen::thumbs::kwijl:
   

Deel Deze Pagina