Focusclubdag met BBQ

Op 20 mei organiseren we weer de Focusclubdag! Ben jij erbij?

 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Cruise control werkt niet, limiter wel, de oplossing

Discussie in 'Handleidingen Overig' gestart door Edgar Focus, 3 mei 2023.

 1. Ik heb naar aanleiding van de diverse vragen en draadjes over cruise control die het wel/niet doet maar de limiter wel maar even een stappenplan gemaakt. Dir geld voor zover ik weet voor de zowel de Focus MK1 t/m 3.5 als de C-Max maar vermoed dat andere Ford modellen met hetzelfde euvel ook geholpen zijn bij deze oplossing.

  Wat belangrijk is, is dat je limiter wel gewoon functioneerd, als die het namelijk ook niet doet is de kans een stuk groter dat de knoppen zelf stuk zijn. Maar voordat je die gaat vervangen zou ik eerst dit stappenplan volgen.

  Stap 1, Voor de veiligheid ontkoppel je de min pool van je accu. Ik heb nog geen enkel stuur gezien waar de airbag van af is gegaan door het verwijderen van het stuur, maar doe het nou maar gewoon voor je eigen veiligheid. Je wilt niet de eerste zijn waarbij het wel gebeurd.

  Stap 2, Demonteer de stuurkolom, die zit met 2 torxen vast en met wat licht geweld kun je de boven en onderkant van elkaar af trekken. Leg de Torx schroeven in je middenconsole zodat je ze niet kwijt raakt. De maat weet ik niet uit mijn hoofd.

  Stap 3, trek het flapje wat aan de bovenkant nu nog zit onder je tellerunit vandaan, dat kan soms even trekken zijn maar kun je gewoon zo los trekken.

  Hier een handig filmpje over deze stappen om het nog makkelijker te maken


  Als je je stuur volledig heb gedemonteerd kun je eventueel de klokveer even verwijderen. Let Op, wat je ook doet, draai niet aan de binnenkant en zorg dat je wielen volledig recht staan. Anders krijg je meer problemen.

  Na al deze handelingen en het opnieuw aansluiten van alles is de kans realistisch dat je CC weer normaal functioneert.

  Werkt het niet?
  Dan is een vervanging van je klokveer de volgende stap. Nogmaals, nooit aan draaien. Tape hem desnoods vast voordat je hem verwijderd. Monteer de nieuwe klokveer en sluit alles weer aan.

  Werkt het nog steeds niet?
  Dan is de kans realistisch dat de knoppen zelf kaopt zijn, hiervoor kun je vervangende opties vinden bij Oom Ali of auto demontage of Ford zelf.
   
  gerardTDCI en Magure vinden dit leuk.
 2. Ik had een defecte cruise knop in m'n vorige auto (Mondeo MK4), en had op basis van kenteken een andere "stuurkolomschakelaar" bij WinParts besteld. Die paste prima op het stuur, alleen werkte niet.

  Vervolgens toch maar de dealer (Van Mossel) gegaan en pas na 2 dagen onderzoek, inclusief een uitstapje met "de computer" (ja ja, dat is een heel technische term...) die het probleem zou zijn, bleek dat *deze* knoppenset niet in *die* Mondeo werkt. Ik heb toen toch maar de dealer een werkende stuurkolomschakelaar knoppenset laten monteren, en gelukkig nam WinParts 'm terug. Het was op dat moment best een dure reparatie geworden.

  Sent from my IN2023 using Tapatalk
   
  Edgar Focus vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina