Beste Focusrijders
Vanwege het coronavirus (COVID-19) is door de overheid besloten dat alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 september.
Tot die tijd volgen wij de instructies van het RVIM en zullen we meetings proberen te verplaatsen naar een later tijdstip in het jaar.

 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Bluetooth/voicecontrol achteraf inbouwen.

Discussie in 'Handleidingen Focus II' gestart door JW, 5 aug 2011.

 1. #1 JW, 5 aug 2011
  Laatst bewerkt door een moderator: 1 okt 2017
  Bluetooth/Voicecontrol achteraf inbouwen  *Nadat mijn oude rechthoekige 6000cd het heeft begeven en voor het monteren van de nieuwe ovale 6000CD PREMIUM alles toch al open lag heb ik besloten om ook maar meteen het originele Bluetooth/voicecontrol systeem in te bouwen. De onderdelen hier voor had ik in het afgelopen jaar grotendeels al bij elkaar verzameld. Ik heb alle onderdelen gebruikt gekocht.

  *Voordat je hieraan begint is het verstandig om te kijken of je radio wel ondersteuning heeft voor Bluetooth/Voicecontrol. Bij de Focus 2 fase 1 zijn per radio namelijk meerdere software versies geleverd die niet allemaal compatible zijn met het Bluetooth/Voicecontrol systeem. Hier kan je zien welke softwareversie je minimaal moet hebben voor Bluetooth/Voicecontrol ondersteuning. Voor zover ik heb kunnen vinden is het niet mogelijk de software van de radio te updaten. Als het goed is zijn alle fase 2 radio's zowieso geschikt.

  *Bij de ford dealer is het Bluetooth/voicecontrol systeem voor de focus ook als acessoire set te bestellen. Deze set heeft Finis nummer 1465107 en kost €470,97 en heeft dan alleen Bluetooth/Voicecontrol en geen USB. Daarnaast wijkt de accessoire set op sommige punten af van het systeem dat af fabriek is ingebouwd. Zo krijg je bij de accessoire set een losse microfoon die op de A-stijl wordt bevestigd. Af fabriek is de microfoon in het binnenverlichting frame geintegreerd.

  Op de afbeelding hieronder kan je zien waar de accessoire set uit bestaat.

  [​IMG]  Benodigde onderdelen


  *Je kan de accesoireset bestellen bij de dealer maar je kan er ook voor kiezen om de set zelf samen te stellen. Als je er net als ik voor kiest om zelf deze set samen te stellen met gebruikte onderdelen heb je de hieronder genoemde onderdelen nodig.

  1 Bluetooth module met of zonder USB aansluiting. Finis en prijs zijn afhankelijk van de ondersteunde functies.

  [​IMG]


  2 Beugel om module te monteren. Finis 1353218 €9,44.

  3 kabelboom tussen de module en de radio. Finis 1667645 €135,06 (alleen nodig als de bedrading niet is voorbereid af fabriek).

  4 kabelboom tussen de module en de microfoon (alleen nodig als de bedrading niet is voorbereid af fabriek). Dit is onderdeel van de bovenstaande kabelboom.

  5 Groot model frame voor de binnenverlichting (als je deze nog niet hebt). Hier zit een roostertje in voor de microfoon.

  [​IMG]


  6 De microfoon. Finis 1363462 €59,30.

  7 Stuurbediening van de radio met VOICE knop. Finis 1318965 €95,57.

  [​IMG]  Soorten modules en verschillende talen


  *Na wat zoeken op internet ben ik er achter gekomen dat er grofweg gezegd 2 soorten modules zijn.

  1. Modules met alleen ondersteuning voor Bluetooth/voicecontrol. Deze hebben soms ook een USB aansluiting maar die is dan alleen om de module door de dealer te updaten/uit te lezen. Van deze modules zijn verschillende versies geleverd. Afhankelijk van het onderdeelnummer zijn dit mono of stereo modules. Daarnaast zit er verschil in de modules van een fase 1 en fase 2 (deze modules zijn onderling ook niet uitwisselbaar). De modules zijn te herkennen aan een onderdeelnummer zoals:

  * 4M5T-19G488-XX. Focus 2 fase 1. Mono geluid.
  * 7M5T-19G488-XX. Focus 2 fase 1 en vroege Focus 2 fase 2. Mono geluid.
  * 8M5T-19G488-XX. Focus 2 fase 2. Stereo geluid.

  2. Modules met Bluetooth/voicecontrol/USB (Ford Sound & Connect). Deze modules zijn alleen geleverd in de Focus 2 fase 2 en werken dus niet met de fase 1 radio's. Hiervan is het geluid altijd stereo en wordt vanaf een bepaalde versie ook a2dp ondersteund. USB en a2dp werkt alleen op de nieuwere originele Sony en Travelpilot modellen. Deze modules zijn te herkennen aan een onderdeelnummer zoals:

  * 8M5T-19C112-XX. Focus 2 fase 2. Stereo geluid. USB en vanaf een bepaalde versie ook A2DP.


  *Bij deze 2 soorten modules is de bedrading ook gedeeltelijk anders. Als je een module met stereo geluid op een oud model kabelboom aansluit blijft het geluid mono. Je moet dan de kabelboom aanpassen wil je stereo geluid krijgen. Ik ga hier uit van het nieuwere Focus 2 fase 2 systeem (Ford sound & Connect). Ik weet ook niet of er veel verschillend is bij het oude systeem. Omdat het oudere fase 1 systeem relatief zeldzaam is, niet te updaten is en problemen kan opleveren bij nieuwere telefoons heb ik me hier eigenlijk nooit in verdiept.

  *Let er bij aankoop van een module op dat er verschillende talen beschikbaar zijn. De taal van een module is niet te wijzigen. In Nederland is de Focus 2 standaard met een engelstalige module geleverd. Er staan hier echter behoorlijk wat auto's op de sloop die afkomstig zijn uit het buitenland. Zo ben ik al enkele malen op de sloop een Duitse en Franse module tegengekomen. Mijn ervaring is dat deze in Nederland weinig waarde hebben. De taal van de module is te bepalen aan de hand van het onderdeelnummer dat op de module staat.

  De laatste 2 letters staan voor de taal en versie van de module. Hierbij staat de eerste letter voor de taal en de tweede letter voor de software versie van de module. Zelf heb ik een module met nummer 8M5T-19C112-AM. De A staat voor de taal van de module en dat is in dit geval Engels.

  A = Engels
  B = Duits
  C = Frans
  D = Spaans
  E = Italiaans
  F = Portugees
  J = Turks  Kabelcheck


  Tijdens mijn zoektocht naar onderdelen ben ik er achter gekomen dat bij auto's die af fabriek geleverd zijn met een groot model binnenverlichting frame de bedrading voor de Bluetooth/Voicecontrol ook is voorbereid (dit was in ieder geval bij alle sloopauto's die ik ben tegengekomen het geval). Als je al een groot frame hebt kan je het beste het dashboardkastje er even uit schroeven om te controleren of de bedrading inderdaad aanwezig is. Als de connector die te zien is op onderstaande afbeelding aanwezig is in je auto is de bedrading dus af fabriek al voorbereid.

  [​IMG]
  Thanks to Denz voor deze foto


  *Bij mijn auto was de bedrading niet aanwezig. Ik heb er voor gekozen om de kabelboom zelf te maken. De kabelboom uit de accessoireset is ook als onderdeel bij de dealer verkrijgbaar maar deze kost zo'n €150,- en hiervan is niet duidelijk of de kabel mono of stereo geluid ondersteund. Deze kabel ziet er zo uit:

  [​IMG]  Bekabeling maken


  *Als basis voor mijn kabelboom heb ik een vrijwel complete interieurkabelboom uit een late focus 2 fase 2 (2010) met USB gehaald. Daarvan heb ik stap voor stap alle overbodige draden verwijderd zodat alleen de draden van het Bluetooth/voicecontrolsysteem over bleven. Dit is wel vrij veel werk maar je bespaart zo wel de kosten van de kabelboom.

  *Daarna heb ik de kabelboom weer netjes met tape bij elkaar gebonden. Mijn kabelboom ziet er nu zo uit.

  [​IMG]

  [​IMG]


  *Aan de kant van de module heeft de kabelboom 3 stekkers.

  [​IMG]

  1. Rood omcirkeld. Dit is de stekker die in de module gaat.
  2. Groen omcirkeld. Deze stekker gaat naar de microfoon.
  3. Grijs omcirkeld. Deze stekker komt op de AUX plug in het dashboardkastje. De bedrading van de AUX in loopt bij de nieuwere modules namelijk via de module naar de radio (hierdoor is het geluid stereo).


  *Aan de radio kant heb je dan 7 losse draden. Deze draden kunnen allemaal op de radiostekker aangesloten worden. Je hoeft dus geen kabels door heel de auto te trekken. Bij mij waren de kleuren van de bedrading uit de fase 2 gelijk aan die van mijn eigen auto. Op de foto heb ik er stekkertje aan gesoldeerd om te testen of alles werkte. Later is alles gesoldeerd en met krimpkous geisoleerd. Als je deze draden niet op je bestaande bedrading wil solderen kan je ook een T-harness kopen voor een carkit waar je de draden aan vast soldeerd. Op die manier krijg je een kabelboom die vrijwel gelijk is aan de kabelboom die ford hiervoor verkoopt.

  *Hieronder de Pinout en een schema dat ik voor mezelf gemaakt heb van de bluetooth/voicecontrol module van de 6000CD en Sony radio's en de Travelpilot FX. Voor de Travelpilot NX is de Pinout gedeeltelijk anders. Hierbij loopt de microfoon bedrading eerst naar de radio en van daaruit pas naar de module.

  [​IMG]

  [​IMG]


  *Deze Pinout en schema zijn gebaseerd op de nieuwere stereo bluetooth/voicecontrol modules. Bij de oudere mono modules is de bedrading gedeeltelijk anders. De genoemde draadkleuren kunnen wellicht per model verschillen. Dit zijn in ieder geval de draadkleuren van de Focus 2 fase 2 interieur kabelboom die ik zelf heb gebruikt om de bekabeling voor de bluetooth/voicecontrol samen te stellen.  Inbouwen


  *De bedrading voor de microfoon loopt origineel door de rechter A-stijl en het hemeltje naar de interieurverlichting. Ook deze bedrading zat volledig in de kabelboom van de donor auto verwerkt. Ik heb dus ook deze kabelboom uitgekleed zodat alleen de 2 draden met stekkers van de microfoon over bleven. Deze draden/stekkers heb ik naast de originele kabelboom naar de binnenverlichting gelegd.

  *Als je nog geen groot model frame voor de binnenverlichting hebt moet je deze ook inbouwen. Om dit te doen moet je het gat in het hemeltje groter maken. Zelf heb ik er aan de achterkant zo'n 4cm uit moeten snijden om het grote model binnenverlichting frame te kunnen monteren.

  *De stuurbediening van de radio moet vervangen worden door een exemplaar met VOICE knop. Je kan deze eenvoudig los klikken door aan de achterkant een palletje in te drukken en vervolgens de stekker losmaken.

  *De module zelf komt aan de passagierskant boven het dashboardkastje te zitten. en wordt met 1 schroef vastgezet. Omdat ik hier het originele beugeltje niet voor had heb ik er zelf 1 gemaakt van een stalen strip.  *Nadat alle onderdelen gemonteerd waren heb ik alle stekkers aangesloten, kabels gesoldeerd en vastgezet aan de originele interieur kabelboom en de radio weer ingebouwd. Natuurlijk meteen even getest door de telefoon toetsen op de radio in te drukken en de radio schakelde meteen naar het telefoon menu van de radio. Helaas werkt op mijn nieuwe 6000cd Premium uit de Ford S-Max de USB functie niet (USB wordt niet ondersteund door de 6000CD). Verder werkt alles gewoon zoals het moet. Ook de Voicecontrol functie werkt uitstekend (al is het wel even wennen dat de module in het engels is).  Kosten


  *De complete inbouw heeft mij in totaal ongeveer €40,- gekost voor alle benodigde onderdelen (inclusief de module). Ik heb hierbij het geluk gehad dat de sloper geen idee had van de waarde van deze onderdelen. Normaal gesproken wordt voor deze onderdelen veel meer geld gevraagd. Ik ben er in totaal ongeveer 2 dagen mee bezig geweest. Vooral het uitzoeken en doormeten van de bedrading en het zoeken naar de juiste schema's heeft erg veel tijd gekost. Het inbouwen in de auto was uiteindelijk maar 2 uur werk.


  *Hieronder nog wat foto's van het resultaat:

  [​IMG]
  Bluetooth ingeschakeld.


  [​IMG]
  Radio in het telefoon menu.


  [​IMG]
  Radio in de Voicecontrol modus.  USB aansluiting


  *Uiteindelijk heb ik besloten om ondanks dat mijn radio het niet ondersteund toch de USB aansluiting in mijn auto te bouwen. Ik gebruik deze momenteel om mijn telefoon op te laden. Om de USB aansluiting in te bouwen heb je nodig:

  [​IMG]
  USB kabel.


  [​IMG]
  USB verlengkabel. Deze heb je alleen nodig als je de aansluiting in de middenconsole wil maken. Als je de aansluiting in het dashboardkastje maakt heb je deze niet nodig.


  [​IMG]
  USB plug. Dit is de plug die in de middenconsole komt te zitten.


  [​IMG]
  USB plug. Als je de aansluiting in het dashboardkastje wil maken kan je ook deze aansluiting gebruiken. Deze komt uit een Mondeo.  Ipod bedienen


  *Als je een Ipod wil aansluiten en deze volledig via de radio wil bedienen (dit werkt alleen op radio's die USB ondersteunen) heb je onderstaande kabel nodig. Dit is de Y kabel en wordt op zowel de USB als de AUX aansluiting aangesloten.

  [​IMG]


  Bij modules die voorzien zijn van de laatste firmware schijnt het niet meer nodig te zijn om de Y-kabel te gebruiken. Hierbij zou de normale Ipod kabel voldoende zijn maar ik heb dit zelf nooit kunnen controleren.  Compatibiliteit


  Ik heb inmiddels verschillende modules met verschillende onderdeelnummers in mijn bezit gehad. Ik ben tot de conclusie gekomen dat naast het onderdeelnummer het ook belangrijk is uit welk model Ford de module afkomstig is. Zo kan het voorkomen dat bij 2 modules met hetzelfde serienummer 1 module wel goed werkt en de andere niet. Dit wordt veroorzaakt door de software/configuratie van de module.

  Inmiddels is het met een aangepaste ELM327 interface en het programma ELMconfig mogelijk om elke module (mits deze het juiste onderdeelnummer heeft voor de Focus 2) opnieuw te configureren voor de Focus 2. Een module die afkomstig is uit een Focus 2 configureren voor een ander Ford model is nog niet mogelijk.


  In de nieuwere ford modellen zoals de Focus 3, Mondeo MK4.5, Fiesta MK7.5 etc. is een nieuwer type module toegepast. Deze modules zijn te herkennen aan het onderdeelnummer. Dit nummer ziet eruit als:

  * CS7T-14D212-XX

  In tegenstelling tot de Focus 2 modules die een vaste taal hebben is bij deze module de taal te wijzigen (er is keus uit 12 talen waaronder Nederlands). Deze modules zijn echter niet volledig plug and play in de Focus 2. Deze modules configureren zichzelf (de taal en andere instellingen) aan de hand van de Central Car Configuration. De Focus 2 heeft dit niet waardoor dit type module niet automatisch in een Focus 2 wordt geconfigureerd nadat deze is aangesloten. De enige mogelijkheid om dit type module in een Focus 2 te gebruiken is door de module handmatig te configureren. Dit kan gedaan worden met een aangepaste ELM327 interface en het ELMconfig programma.
  Updaten van de Ford Sound & Connect module

  De Ford Sound & Connect modules met USB aansluiting zijn te updaten door de Ford Audio Update uit te voeren. Deze update was in het verleden vanaf diverse Ford websites te downloaden. Nadat de support voor het Sound & Connect systeem is gestopt zijn de update bestanden van de diverse Ford websites verdwenen. De laatst uitgebrachte update kan je via de volgende link downloaden:

  Ford Audio Update.

  De update bestanden plaats je op een (FAT32) geformatteerde USB stick. Let er op dat de losse bestanden in de root van de USB sick geplaatst dienen te worden (niet in een map). Plaats de USB stick in de USB aansluiting van de auto. Vervolgens schakel je de radio in zonder dat het contact aanstaat (1 HOUR mode). Draai vervolgens de contactsleutel naar positie 2 (contact aan). Als alles goed gaat begint de update en wordt dit weergegeven op het display van de radio.

  In sommige gevallen werkt het updaten niet. Als dit het geval is kan je de volgende zaken nog proberen:

  1. Probeer een andere USB stick. Mijn ervaring is dat het updaten niet met elke USB stick werkt.
  2. Plaats alleen de bestanden die de taal van de betreffende module bevatten op de USB stick. Dit zijn 2 bestanden (AV in de bestandsnaam staat bijvoorbeeld voor Engels). In veel gevallen werkt de update hierna wel
   
 2. Goed bezig !

  Respect !
   
 3. Duidelijke How To :thumbs:
   
 4. Netjes hoor, mooie howto!
   
 5. spraakmodule

  Hallo,

  nog even een vraag over dat inbouwen.
  ik heb een focus uit 2008 uitvoering titanium.
  het navagatiesiesteem van deze auto was kapot en de dealer heeft daar een andere radio voor terug gezet. type 6000cd.
  bij de koop heeft hij dat verteld, dus daar was niks mis mee.
  ik had nu graag de telefoonfunctie werkend. ik heb van de dealer begrepen dat de spraakmodule met bluetooth er nog gewoon in zit.
  om dit werkend te krijgen zou ik dan niks extra's nodig hebben, maar gewoon aansluiten?

  voor het eventueel aansluiten, hoe haal ik er de radio netjes uit?

  alvast bedankt.
   
 6. #6 JW, 6 aug 2011
  Laatst bewerkt door een moderator: 30 jul 2013
  Onderstaande informatie ben ik op verschillende websites tegen gekomen. Ik heb het samengevoegd en naar het nederlands vertaald. Ik heb niet alles wat hier staat kunnen controleren maar als je het zo aansluit zit het precies hetzelfde als bij de kabelboom (met af fabriek USB) die ik heb gebruikt.


  Om een nieuwe module met USB (stereo) in een auto zonder USB (mogelijk mono) te plaatsen kan het zijn dat de bedrading moet worden aangepast. Tussen de bedrading zit onderstaande stekker waarin de bedrading wordt doorgelust.
  [​IMG]

  Eerst moet je controleren of je de oude of de nieuwe bedrading hebt. Om dit te doen moet je het dashboardkastje verwijderen en de stekker met doorverbinding opzoeken (deze kan ingetaped zijn). Als dit een 22 pins stekker is hoeft er niets te worden aangepast. Als dit een 8 pins stekker is (waarvan 4 bedraad) moet de aux bedrading worden aangepast op de volgende manier.

  Maak de bestaande aux bedrading los van de connector en de radio. Nu leg je de nieuwe aux bedrading van de radio naar de bluetooth module en vanaf de bluetooth module naar de aux connector in het dashboardkastje.

  De kabel van de radio naar de module wordt aangesloten op:
  * Pin 23 - audio ground
  * Pin 6 - R line out
  * Pin 5 - L line out

  De kabel van de aux connector naar de module wordt aangesloten op:
  * Pin 19 - audio ground
  * Pin 38 - R line in
  * Pin 37 - L line in

  Gebruik de nieuwste bluetooth/voicecontrol+USB module 8M5T-19C112-AL of 8M5T-19C112-AM.

  Een andere manier om te controleren welke bedrading je hebt is door het modelnummer van de module te bekijken. Hiervoor moet ook het dashboardkastje verwijderd worden.

  7S7T-19G488-xx Hierbij moet de bedrading worden aangepast.
  8M5T-19G488-xx Hierbij hoeft niets te worden aangepast.
  Hieronder nog een overzicht van de verschillende Bluetooth/voicecontrol modules. Deze kwam ik bij toeval tegen. Hier kan je goed zien welke functies een module ondersteund. Sommige modules hebben een USB aansluiting die uitsluitend bedoeld is om de module te updaten door de dealer.


  Nummer: 8M5T-19C112-AE (niet meer leverbaar)
  Vanaf: 25-02-2008 Tot: 10-04-2008 Bluetooth/VC + Info + Navigation, Voice Activated Module - Engels
  Vanaf: 25-02-2008 Tot: 10-04-2008 Blue Tooth Interface Connect, Voice Activated Module - Engels
  Vervangt,
  8M5T-19C112-AA
  8M5T-19C112-AB
  8M5T-19C112-AC

  Nummer: 8M5T-19C112-AG (niet meer leverbaar)
  Vanaf: 10-04-2008 Tot: 09-06-2008 Bluetooth/VC + Info + Navigation, Voice Activated Module - Engels
  Vanaf: 10-04-2008 Tot: 09-06-2008 Blue Tooth Interface Connect, Voice Activated Module - Engels
  Vervangt,
  8M5T-19C112-AF

  Nummer: 8M5T-19C112-AH (niet meer leverbaar)
  Vanaf: 09-06-2008 Tot: 29-09-2008 Bluetooth/VC + Info + Navigation, Voice Activated Module - Engels
  Vanaf: 09-06-2008 Tot: 29-09-2008 Blue Tooth Interface Connect, Voice Activated Module - Engels

  Nummer: 8M5T-19C112-AK (niet meer leverbaar)
  Vanaf: 29-09-2008 Tot: 02-03-2009 Bluetooth/VC + Info + Navigation, Voice Activated Module - Engels
  Vanaf: 29-09-2008 Tot: 02-03-2009 Blue Tooth Interface Connect, Voice Activated Module - Engels
  Vervangt,
  8M5T-19C112-AJ

  Nummer: 8M5T-19C112-AL (niet meer leverbaar)
  Vanaf: 02-03-2009 Tot: 23-03-2009 BT/VC Phone Interface + USB Connect, Voice Activated Module - Engels
  Vanaf: 02-03-2009 Tot: 23-03-2009 Bluetooth/VC + Info + Navigation, Voice Activated Module - Engels

  Nummer: 8M5T-19C112-AM (niet meer leverbaar)
  Part Number, FINIS: 1583717
  Vanaf: 23-03-2009 BT/VC Phone Interface + USB Connect, Voice Activated Module - Engels
  Vanaf: 23-03-2009 Bluetooth/VC + Info + Navigation, Voice Activated Module - Engels

  Nummer: 8M5T-19C112-AP
  Finis 1696838
  Van: 07-12-2009 Naar: 01-09-2010 Focus 2008-, Bluetooth/VC + Info + Navigatie, Moduul spraakherk.systeem (Engels)
  Van: 07-12-2009 Naar: 01-09-2010 Focus 2008-, BT/VC tel.interface + USB-aansl., Moduul spraakherk.systeem (Engels)

  Nummer: 8M5T-19C112-AR
  Finis 1713534
  Van: 01-09-2010 Naar: 29-12-2010 Focus 2008-, BT/VC tel.interface + USB-aansl., Moduul spraakherk.systeem (Engels)
  Van: 01-09-2010 Naar: 29-12-2010 Focus 2008-, Bluetooth/VC + Info + Navigatie, Moduul spraakherk.systeem (Engels)

  Nummer: 8M5T-19C112-AS
  Finis 1725849
  Van: 29-12-2010 Focus 2008-, Bluetooth/VC + Info + Navigatie, Moduul spraakherk.systeem (Engels)
  Van: 29-12-2010 Focus 2008-, BT/VC tel.interface + USB-aansl., Moduul spraakherk.systeem (Engels)

  Nummer: 8M5T-19C112-AT
  Finis 1754017
  Van: 18-08-2011 Focus 2011-, BT/VC tel.interface + USB-aansl., Moduul spraakherk.systeem (Engels)
  Van: 18-08-2011 Focus 2011-, Bluetooth/VC + Info + Navigatie, Moduul spraakherk.systeem (Engels)
  ONDERSTAANDE MODULES HEBBEN GEEN USB ONDERSTEUNING. DEZE HEBBEN ALLEEN BLUETOOTH/VOICECONTROL, TEVENS ALLEEN MONO OUTPUT.


  Nummer: 7M5T-19G488-AE
  Vanaf: 03-12-2007 Tot: 25-02-2008 BT/VC Phone Interface Only, Voice Activated Module - Engels
  Vervangt,
  4M5T-19G488-AA
  4M5T-19G488-AB
  4M5T-19G488-AC
  4M5T-19G488-AD
  4M5T-19G488-AE
  7M5T-19G488-AD

  Nummer: 8M5T-19G488-AE
  Vanaf: 25-02-2008 Tot: 05-05-2008 BT/VC Phone Interface Only, Voice Activated Module - Engels
  Vervangt,
  8M5T-19G488-AA
  8M5T-19G488-AB
  8M5T-19G488-AC

  Nummer: 8M5T-19G488-AG
  Vanaf: 05-05-2008 Tot: 23-06-2008 BT/VC Phone Interface Only, Voice Activated Module - Engels
  Vervangt,
  8M5T-19G488-AF

  Nummer: 8M5T-19G488-AH
  Vanaf: 23-06-2008 Tot: 22-09-2008 BT/VC Phone Interface Only, Voice Activated Module - Engels

  Nummer: 8M5T-19G488-AK
  Vanaf: 22-09-2008 Tot: 02-03-2009 BT/VC Phone Interface Only, Voice Activated Module - Engels
  Vervangt,
  8M5T-19G488-AJ

  Nummer: 8M5T-19G488-AL
  Vanaf: 02-03-2009 Tot: 24-03-2009 BT/VC Phone Interface Only, Voice Activated Module - Engels

  Nummer: 8M5T-19G488-AM
  Part Number, FINIS: 1583726
  Vanaf: 24-03-2009 BT/VC Phone Interface Only, Voice Activated Module - Engels

  8M5T-19G488-AS
  Finis 1725860
  Van: 07-12-2009 Focus 2008-, Alleen BT/VC telefooninterface, Moduul spraakherk.systeem (Engels)

  8M5T-19G488-AT
  Finis 1754024
  Van: 18-07-2011 Fiesta 2008-, Alleen BT/VC telefooninterface, Moduul spraakherk.systeem (Engels)

  Plaatsen van Travelpilot in auto met af fabriek 6000CD met Bluetooth/Voicecontrol.

  Om een originele Travelpilot radio in een auto met 6000cd met bluetooth module te plaatsen moet de bedrading worden aangepast. Als je dat niet doet werkt de bluetooth/voicecontrol niet (goed) meer. Deze informatie heb ik op een andere website gevonden. Ik heb dit vertaald naar het nederlands. Gezien het feit dat ik zelf geen Travelpilot radio heb heb ik niet kunnen controleren of deze informatie klopt! wellicht dat iemand hier iets aan heeft.

  Travelpilot EX (het is niet bevestigd of dit klopt!)

  De microfoon zit hierbij direct op de radio aangesloten. Je moet hiervoor de microfoon draden doorknippen. De draden die naar de microfoon lopen sluit je aan op de radiostekker op pin C12 (mic +) en pin C6 (mic -). De draden die naar de bluetooth module lopen sluit je aan op C3 en C9. C3 moet verbonden zijn met pin 3 van de bluetooth module en C9 met pin 4. LET OP JE KRIJGT HIERBIJ VRIJWEL ZEKER STORING BIJ HET GEBRUIK VAN DE AUX AANSLUITING.


  Travelpilot NX (het is niet bevestigd of dit klopt!)

  Hiervoor heb je een nieuwere bluetooth module nodig (8M5T-xxxxxx-xx). De microfoon zit hierbij direct op de radio aangesloten. Je moet hiervoor de microfoon draden doorknippen. De draden die naar de microfoon lopen sluit je aan op de radiostekker op pin C12 (mic +) en pin C10 (mic -). De draden die naar de bluetooth module lopen sluit je aan op C3 en C9. C3 moet verbonden zijn met pin 3 van de bluetooth module en C9 met pin 4. Verwijder pin B1 en B7 uit de radiostekker en isoleer deze. DEZE DRADEN NIET AFKNIPPEN. Nu moet je de kabel die naar de AUX plug in het dashboardkastje loopt doorknippen. Deze 6 draden sluit je nu aan op de Bluetooth/Voicecontrol module op pin:

  23 = audio ground, 6 = R line out, 5 = L line out (deze 3 draden gaan naar de radio).
  19 = audio ground, 38 = R line in, 37 = L line in (deze 3 draden gaan naar de AUX plug).
   
 7. In principe zou er met het wisselen van navigatie naar 6000cd aan het bluetooth systeem niets veranderd moeten zijn. Het zou dus gewoon moeten werken op de 6000cd. Ik zou beginnen met de bedrading te controleren en of alles nog aangesloten is. Als dat het geval is kan het nog zo zijn dat de software van de radio niet overweg kan met de module. Ik ben op andere sites meerdere gevallen tegen gekomen waarbij het pas na een software update van de radio werkte.

  Ik heb wel gelezen dat de bedrading van de microfoon anders is bij een navigatie dan bij een 6000cd. Bij de navigatie gaat de bedrading van de microfoon rechtstreeks naar de radio en bij de 6000cd loopt deze bedrading naar de bluetooth module.

  Ik neem aan dat je een ovale 6000cd hebt. Om deze te verwijderen moet je eerst het paneel dat er omheen zit voorzichtig los trekken. Dit paneel zit volledig geklikt. Als dat paneel los is zie je 4 schroeven zitten waarmee de radio vast zit.
   
 8. Bedankt voor de snelle reactie. Ik ga ermee aan de slag en hoop dat het gaat werken.
   
 9. Ik heb in de auto gekeken. De radio is compleet aangesloten. De voicecontrol module is de 8M5T 19G488-AH. Het zou dus eigenlijk betekenen dat er aan de bedrading niks hoeft te gebeuren. Wanneer ik connectie zoek met mijn telefoon, vervolgens de code 0000 invoer zou er volgens het instructieboekje een code op het display moeten komen die ik nogmaals in mijn telefoon invoer.
  Na het invoeren van de code 0000 geeft hij aan dat hij niet kan koppelen.
  Zou dat betekenen dat het alleen nog een software update kan zijn of zijn er nog meer mogelijkheden?
   
 10. De module zit in ieder geval goed aangesloten en wordt herkend door de radio. Als dat niet zo zou zijn zou het telefoon menu helemaal niet zichtbaar zijn. Het telefoonmenu wordt pas zichtbaar als de module wordt herkend. Bij een radio zonder bluetooth module gaat de radio op mute als je op de telefoon toetsen drukt. Werkt de voicecontrol wel? Als dat ook niet werkt vermoed ik dat er ergens iets fout gaat in de communicatie tussen de radio en de module. Wellicht dat dit met een software update door de dealer is op te lossen.
   
 11. Hieronder de gebruikershandleiding van het Sound & Connect systeem:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 12. Handig! bedankt! eens even opzoek naar een nieuwe module :)
   
 13. code

  enkele weken geleden heb ik een vraag gesteld over de voice control.
  Alles bleek goed te zitten, dus waarschijnlijk met een software update zou het moeten werken.
  Nu is de auto naar de garage geweest. Daar kunnen ze het niet maken aangezien ze de code van de voice control niet weten. is deze code te achterhalen? als ze deze code niet hebben zeggen ze dat er een nieuwe in moet.
   
 14. Ik weet niet hoe het bij de oudere modules is maar bij de module die ik erin heb zitten heb je geen code nodig om verbinding te maken.

  Dit is hoe het bij mij werkt:

  Eerst laat ik de telefoon zoeken naar bluetooth apparaten. Deze vindt Ford Audio. Ik laat de telefoon hiermee verbinden. De telefoon vraagt om een code. Hier voer ik 0000 in (mischien werkt elke willekeurige code). De telefoon geeft nu aan dat de verbinding mislukt is. Nu laat ik de telefoon nogmaals verbinden. Nu komt er in het scherm van de radio (als deze in het telefoonmenu staat) een verbindingscode te staan. In de telefoon voer ik deze code in en dan is de telefoon met de radio verbonden.
   
 15. voice control

  een vraag
  ik lees hier en daar dat de voice control op zijn engels is
  is het mogelijk deze op nederlands te krijgen
   
 16. nope volgens mij niet. anders had het wel "stem besturing" geheten :mrgreen:
   
 17. Voice control is beschikbaar in een aantal verschillende talen maar niet in het nederlands. In alle nederlandse auto's zit een engelse module tenzij de eerste eigenaar er bewust voor heeft gekozen om een andere taal te kiezen.
   
 18. volgens mij heeft alleen de Ford Ka nederlandse Voice Control
   
 19. wel jammer dat het niet in ned is met engels gaat ook wel
  alleen af en toe de uitspraak kan zij niet goed over nemen
  maar toch jullie bedankt voor de reactie
  kier
   
 20. goed mogelijk! want de KA is een Fiat500 met een Ford carrosserie eromheen:P

  ik denk ook dat het daarom niet mogelijk is dit in een focus te bouwen:(
   

Deel Deze Pagina