Beste Focusrijders
Vanwege het coronavirus (COVID-19) is door de overheid besloten dat alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 september.
Tot die tijd volgen wij de instructies van het RVIM en zullen we meetings proberen te verplaatsen naar een later tijdstip in het jaar.

 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Android Headunit Ervaring & Informatie

Discussie in 'In Car Entertainment' gestart door Simplicity, 29 jan 2019.

 1. #1 Simplicity, 29 jan 2019
  Laatst bewerkt: 8 mei 2020
  Inleiding
  Sinds ongeveer 2 maanden ben ik trotse bezitter van een focus 3 fase 1 uit 2012 met het high level audiosysteem (zonder Sony premium audio). Er was echter voor mij één (groot) nadeel aan met name de fase 1 focus: het ontwerp en de functionaliteit van de middelconsole, ik was er enkele jaren geleden toen ik voor het eerst in een focus stapte al totaal niet van onder de indruk, en anno 2019 is het (naar mijn mening) echt 3 keer niks. Vandaar dat ik al vrij snel op zoek ben gegaan naar alternatieven (m.n. chinese android units, het bijbouwen van een traditionele pioneer/kenwood unit vond ik ook niets) maar informatie over deze units is vaak schaars en hoe verder je zoekt hoe meer (mogelijke) minpunten je tegenkomt. Uiteindelijk heb ik toch besloten zo'n unit te kopen, en mede omdat het toch enigszins als een gok voelde omdat er weinig duidelijke informatie te vinden is (zeker omtrent specifieke units) leek het me misschien handig om mijn ervaringen hier te delen, mocht iemand anders ook overwegen zo'n unit aan te schaffen. Ik zag dat er al wat topics geplaatst waren omtrent deze units, maar die zijn allemaal al een tijd niet meer actief dus leek het me handiger een nieuw topic te plaatsen, hopelijk is dat geen probleem.

  Na wat research is mijn keuze uiteindelijk gevallen op deze unit (gearchiveerde versie mocht de link het niet meer doen/veranderen). Het is een MTCD unit met Rockchip PX5 octacore SoC (op het moment de snelste gangbaar verkrijgbare units), 4GB RAM en 32GB ROM/Intern geheugen, uitbreidbaar met 2x MicroSD slots. De unit bevalt mij tot vandaag de dag zeer goed, het is wat minder plug & play dan een alternatief van kenwood of pioneer o.i.d., maar als je eenmaal alles hebt ingesteld naar je wens werkt de unit heel fijn.

  Informatie/ervaring m.b.t. de unit:
  Geluidskwaliteit
  : Vaak lees je op internet dat de geluidskwaliteit van deze units vaak wat tegenvalt, met name de oudere varianten (gebaseerd op MTCB platform). Modernere units hebben echter over het algemeen redelijke goede geluidschips (m.n. de TDA7851/7850) waarmee de geluidskwaliteit over het algemeen prima is. Om de geluidskwaliteit zo goed mogelijk te krijgen is het daarnaast aan te raden een (simpele) softwarematige mod te installeren, waarmee de controle over de soundchip direct aan Android gegeven wordt. In mijn Focus 3.1 is de geluidskwaliteit daarmee minstens zo goed als met het originele high level audiosysteem. Zie links onderaan deze post voor meer info.
  Ook zijn er tegenwoordig steeds meer units te vinden met ingebouwde DSP chip, welke nog betere geluidskwaliteit hebben en ook aardig wat (hardwarematige) EQ functies. Ten tijde van het kopen van mijn unit bestonden er nog geen units met DSP voor de focus 3.1, dus ik kan hier zelf niet over oordelen.

  Opstarten duurt vaak lang vanuit een cold boot (dus als de unit helemaal uit staat), meestal rond de 35-45 seconden afhankelijk van de unit/software. Vandaag de dag hebben de meeste units echter een ingebouwde slaapstand waardoor de unit binnen 1-2 seconden opstart. De slaapstand gebruiken kost wel wat extra energie, echter lijkt dat niet voor problemen te zorgen en schakelt de unit zichzelf alsnog volledig uit als de accuspanning onder een bepaalt niveau komt, maar dat gebeurd eigenlijk alleen als de auto 2+ weken stilstaat.

  Snelheid: Mijn unit is een MTCD/E unit met PX5 CPU en 4GB RAM, destijds (begin 2019) de snelst verkrijgbare units. Hoewel het geen snelheidsmonster zoals de nieuwste smartphones zijn is het zeker geen traag apparaat en werkt het in de dagelijks praktijk prima naar mijn mening. Op het moment van schrijven (Mei 2020) zijn de snelst verkrijgbare units gebaseerd op de PX6 processor, welke ongeveer 1,5x zo snel is als de PX5.

  Radio ontvangst: dit is bij de focus 3.1 wel een concessie die je moet doen. Deze units (en voor zover ik weet de meeste alternatieve aftermarket systemen) voeden standaard niet meer de antenneversterker en de 2e antenne wordt helemaal niet meer gebruikt, waardoor de radio ontvangst matig is. Alternatieven zijn het installeren van een DAB-tuner + antenne. Nadeel hiervan is echter dat de veelgebruikte antennes die je plakt op de voorruit (zie linkje met foto’s onderaan deze post) ook niet altijd geweldig ontvangst hebben (zeker i.c.m. voorruitverwarming). Het vervangen van je dakantenne met een Ford antenne met DAB-ondersteuning zou een optie kunnen zijn (zie topic hierover). Dit heeft echter nog niemand geprobeerd i.c.m. Android units voor zover ik weet. Ander alternatief is om een internetradio (app) te gebruiken of iets als Spotify.

  Bluetooth kwaliteit: De bluetooth kwaliteit van deze units is ook vaak niet altijd even goed, op internet zie je vaak mensen klagen dat ofwel hun spraakkwaliteit slecht is en anderzijds dat audio streamen (A2DP) niet goed werkt en/of dat de geluidskwaliteit daarvan ook slecht is.
  Voor mensen met een Ford SYNC (1.0/1.1) unit is dit helemaal geen probleem, aangezien die met een app op de unit (genaamd “SYNC”) toegang krijgen tot het oude Ford SYNC systeem, en op die manier het Ford bluetooth systeem kunnen gebruiken om te bellen/streamen.
  Voor auto’s zonder SYNC of het oudere bluetooth/voicecontrol systeem (zoals mijn auto) werkt de SYNC app uiteraard niet. Het probleem met matige spraakkwaliteit is eenvoudig op te lossen door een externe microfoon aan te sluiten op de unit, dat is wat ik meteen gedaan heb toen ik unit installeerde. Streamen (A2DP) blijft een beetje buggy op mijn unit en de streamkwaliteit is niet geweldig maar eigenlijk mis ik dit totaal niet. Het voordeel van zo’n unit is juist dat je alles direct op de unit kan doen en dus helemaal niet afhankelijk bent van je telefoon voor het streamen van muziek. Ik heb het dan buiten het testen ook nooit gebruikt.

  Mogelijk verlies van bepaalde OEM-functies (stuurwielbediening, parkeersensoren, automatisch inparkeren e.d.): Dit lijkt bij de Ford Focus (fase 3.1 althans) niet het geval te zijn! De meeste functies die vaak niet ondersteund worden zijn parkeersensoren en zaken als automatisch inparkeren (active park assist). Mijn auto heeft parkeersensoren voor + achter en active park assist, en beiden werken net zo goed als met het originele systeem. De knoppen op het stuur werken ook prima. Als de auto oorspronkelijk een USB-aansluting in de middenconsole heeft zou deze het ook gewoon moeten doen.

  Software: De software is helaas niet altijd even goed van dit soort units en wil nog wel eens bugs bevatten, en je hoeft niet te verwachten dat de verkoper/fabrikant (als je die al kunt achterhalen) een softwareupdate beschikbaar stelt, als die er al is. Op XDA-Developers.com is echter een hele community en kun je verschillende custom ROMs (Android versies) downloaden met recentere software en verbeteringen. Ik zal proberen een lijstje met software en handige tweaks/mods bij te houden voor geïnteresseerden onderaan deze post.

  Apple Carplay/Android Auto: Beiden kun je op verschillende manieren werkend krijgen op een android headunit, zie verder in deze post voor meer info.

  Samenvattend, Op zich valt het allemaal wel mee qua problemen/issues in de praktijk. Het grootste nadeel is het verlies van goede FM-radio, maar daar zijn ook alternatieven voor.

  Ik wil zo’n unit kopen, wat moet ik verder nog weten?
  Focus 3.1

  Mijn unit (en volgensmij degene die de meeste focusclubleden hebben gekocht voor de focus 3.1) is deze (gearchiveerde versie: klik) en werkt prima tot op heden. Er zijn verschillende varianten/modellen te krijgen, waaronder ook “Tesla style” units (maar die zou ik persoonlijk niet aanraden). De keuze voor deze unit kwam vooral neer op dat ik destijds wat positieve ervaringen over deze unit had gevonden, het ontwerp en de fysieke knoppen, die toch wel handig zijn. Deze unit wordt verkocht onder verschillende merknamen, o.a.: Seicane, Witson, Zhangnanyi, ZWNAV en vele anderen. De daadwerkelijke OEM lijkt Mai Xin te zijn, aangezien de MCU chip in deze units ook door hen gemaakt wordt (MX MCU). Exact naar een merknaam zoeken heeft dus niet veel zin, je kunt het beste simpelweg foto's en specificaties van de units vergelijken om te achterhalen of het dezelfde zijn.

  Tegenwoordig zijn er ook snellere PX6 units beschikbaar en zelfs units met DSP chips (of beide), zoals deze of deze. De laatste is hoogstwaarschijnlijk een nieuwere versie van dezelfde bovengenoemde PX5 unit van Witson. Voor zover bekend heeft tot op heden nog niemand op focusclub ervaring met deze units.

  Als je zelf wilt zoeken naar opties/mogelijkheden: bij Aliexpress zoeken op “ford focus android 2012”, eventueel met zoektermen erbij als PX5, PX6 of DSP. Het is aan te raden dan te zoeken op “meest verkocht”. Probeer een verkoper te vinden die vanuit de EU kan verzenden, dan loop je geen risico op importkosten.

  Bijkomende benodigdheden/opties:
  -
  Fakra-SMA adapter om de originele Ford GPS antenne aan te sluiten op de unit. Eventueel ook noodzakelijk om de Ford DAB antenne op een DAB tuner aan te sluiten.
  - Achteruitrijcamera: op Aliexpress zijn dit soort camera’s te koop voor de focus 3.1. Ik heb zo’n model, de beeldkwaliteit is prima maar de hoek van de camera is niet ideaal waardoor je vooral 1-1,5 meter grond achter je ziet. Alternatief is om een generieke (goede) camera te installeren, liefst eentje waarbij je achteraf de hoek kunt aanpassen. Een originele Ford camera kun je niet gebruiken i.c.m. Android units.
  - DAB tuner: er zijn veel generieke USB DAB tuners te vinden op Aliexpress die werken i.c.m. deze units. Vaak staat een geschikte tuner gelinkt in dezelfde Aliexpress advertentie van de unit. De meeste gebruiken een antenne die je tegen je voorruit plakt, maar je zou ook eventueel een originele Ford DAB dakantenne kunnen gebruiken voor beter ontvangst. Zie ook bovenstaand stukje m.b.t. radio ontvangst.

  Focus 2
  Er zijn tot op heden weinig tot geen ervaringen van mensen met een Focus 2 geplaatst op dit forum en aangezien ik zelf geen focus 2 bezit kan ik daar eigenlijk niet veel over zeggen. Ik weet alleen dat @B@Zzz... deze unit heeft in zijn focus 2 (PX5 + DSP).

  Links met verdere informatie:
  Wat foto’s van mijn unit/toebehoren: klik
  Software:
  Custom ROMs; volledige Android besturingssystemen die de oorspronkelijke software vervangen, meestal met extra functies en bugfixes. Geven automatisch ook Root access, wat een vereiste is voor sommige mods/tweaks:
  - XDA-Developers forum: MTCD Algemeen MTCD Software Development
  - Malaysk ROM (Android 9): PX5, PX6
  - Hal9k V4 ROM (Android 9): klik (Draai ik momenteel)

  MCU:
  - Algemene MCU updates: klik
  Zorg dat je de juiste versie voor de MCU in jouw unit hebt. Mijn unit heeft een MX MCU, die is hetzelfde als de MX2 MCU en zijn dus compatible met elkaar. Het enige verschil is dat de MX versie de mogelijkheid heeft om een automerk als bootlogo in te stellen in het factory settings menu.
  - Modificatie voor beter geluid (aangepaste MCU + amplifier app): klik (enkel voor non-DSP units) Kijk in het topic zelf voor de meest recente versies, niet alleen de openingspost.

  Launchers:
  Er zijn veel verschillende opties qua launcher om de unit naar je eigen smaak in te stellen, er is dan ook geen “beste” launcher, gebruik wat je zelf fijn vindt. Dit zijn een paar opties die gericht zijn op Android headunits:
  - Car Launcher Pro: klik
  - FCC Launcher (mijn voorkeur): klik
  - AGAMA Car Launcher: klik

  Apps:
  - DAB-Z, een verbeterde versie van de standaard DAB app: klik
  - Viper4Android FX (Softwarematige EQ/DSP app): klik
  - MTCDTools: Applicatie waarmee je handmatig custom bindings en profielen kunt maken om bijvoorbeeld specifieke functies te koppelen aan (stuur)knoppen: klik
  - MTCDialer: Gebruikt Google Voice stemherkenning om uit de contactenlijst van je telefoon te bellen. klik
  - TuneIn Pro (Goede internetradio app zonder advertenties): klik
  - Transistor Radio: klik Gratis radioapp zonder advertenties, je moet wel handmatig je stream URLs toevoegen, maar die kun je makkelijk vinden via google.
  - Sygic (offline navigatie, vaak met 50-80% korting in de app te kopen): klik
  - Waze (beste navigatie app naar mijn mening): klik
  - Aangepaste CanBus app voor focus 3.1; o.a. aangepaste voertuigweergave, kleuren canbusinfo (deurweergave & climate) en vertaalde parkeerinfo/active park assist: zie post #79. Met dank aan @JW !
  - Root Browser: handig voor bijvoorbeeld het installeren de geluidsmod en/of canbus app. Vereist uiteraard root toegang: klik
  - Backlight autolevel (PX3-5): past automatisch de helderheid van het scherm aan op basis van GPS data. klik

  Android Auto & Apple Carplay
  Het is mogelijk om zowel Android Auto als Apple Carplay werkend te krijgen op een Android headunit. Er zijn voor beiden verschillende manieren om dat voor elkaar te krijgen. Ik gebruik zelf geen van beide omdat ik de meerwaarde er niet van zie, dus ik heb onderstaande opties niet allemaal (uitgebreid) zelf getest.

  1. Via standaard Easyconnected App (Mirrorlink), iPhone & Android

  De headunit heeft standaard een app geïnstalleerd die Easyconnected heet (soms apart installeren via de Play Store). Door dezelfde app te installeren op je Android/iPhone telefoon kun je vervolgens via Mirrolink het scherm van je Android telefoon/iPhone op de headunit weergeven.
  Android: Mirrorlink via Easyconnect kan ofwel via een USB verbinding of WiFi hotspot met de telefoon. Vervolgens kun je de Android Auto app op je telefoon installeren en via Mirrorlink bedienen. Het is dan niet echt direct Android Auto integratie met de headunit, maar het werkt in de praktijk grotendeels hetzelfde.
  iPhone: Mirrolink/Airplay via Easyconnect kan alleen via WiFi hotspot met de iPhone. Via Mirrorlink/Airplay heb je niet echt Carplay op een iPhone, maar kun je wel het scherm van je iPhone op de headunit gebruiken.

  2. Android Auto via Headunit Reloaded Emulator, USB & WiFi

  Een betere manier om Android Auto integratie te krijgen met de headunit is via een app genaamd Headunit Reloaded (€5,50 op de Play Store). Hiermee kun je vrijwel dezelfde Android Auto integratie krijgen als via een normale infotainment unit die Android Auto ondersteund. Werkt zowel via USB als WiFi (hotspot), maar kan ook standalone werken (dus dat je Android Auto op de unit zelf draait zonder telefoon).
  Youtube filmpje: klik

  3. Apple Carplay (en evt. Android Auto) via USB adapter/dongle + app
  Om Apple Carplay goed werkend te krijgen met de headunit heb je een aparte USB adapter die je met de headunit verbindt en bijbehorende app die je op de unit moet installeren. De meeste zijn bedraad (dus je verbind de USB kabel van de iPhone met de adapter), maar er zijn tegenwoordig ook draadloze adapters te koop waarmee je je iPhone via bluetooth kunt verbinden aan de unit. De adapters staan vaak gelinkt in de advertentie van een headunit zelf of je kunt ze ook makkelijk op Aliexpress vinden. Er zijn ook adapters die zowel Carplay als Android Auto ondersteunen, maar tenzij je beide wilt hebben is manier 2 een goedkopere optie met min of meer hetzelfde resultaat.
  Youtube filmpje installatie en kort werking (Carplay en Android Auto): klik

  Installeren van de unit
  Er worden vrijwel nooit instructies geleverd bij de unit, dus het installeren zul je grotendeels zelf moeten uitvogelen. Gelukkig is het over het algemeen niet zo moeilijk om een Android unit te installeren. In principe worden alles wat je nodig hebt bij de unit geleverd, mogelijk heb je alleen nog een extra adapter nodig (zoals fakra-sma) om de antennes van de auto op de unit aan te sluiten.

  Voor de focus 3.1 (met high level audiosysteem) komt het neer op:
  1. Verwijder de oude Ford unit, instructies zijn makkelijk te vinden. Onthoud welke kabels je waar van loshaalt voor als je alles weer aansluit, dan weet je dat je niets belangrijks mist.
  2. Zet de plastic onderdelen van de aircokanalen over van de Ford unit op de Android unit. Mogelijk moet je de 2 stukjes plastic over de aircokanalen wegzagen/knippen, afhankelijk van de unit.
  3. Sluit het grootse pakket losse kabels die bij de unit geleverd worden aan op de kabelboom van de Focus.
  4. Sluit de Canbus decoder en kleine speaker aan op de kabelboom
  5. Sluit de unit aan op de kabelboom
  6. Sluit de FM en GPS antenne (eventueel van de auto) aan op de unit met adapters, en eventuele andere extra dingen zoals een losse microfoon, DAB tuner of videokabel voor een (achteruitrij)camera (met losse tulp verloopkabel).
  7. Check even of je de restante kabels/toebehoren toch niet ergens aan hoort te sluiten. In de auto zijn er alleen nog een paar fakra connectors over die je niet kunt aansluiten en de kabel met vierkante connector voor de alarmlichten/centrale vergrendeling knop.
  8. Sluit de losse kabel voor centrale vergrendeling/alarmlichten aan.
  9. Installeer de unit, doe je best om alle kabels zo goed mogelijk uit de weg te duwen, anders past het niet goed.
  Extra info:
  - Recovery menu: Aan/uit knop ingedrukt houden totdat verlichting op de unit gaat knipperen, dan kort 2x indrukken en loslaten.
  - Factory menu: wachtwoord is vrijwel altijd 126. Soms nodig om bijvoorbeeld canbus profiel aan te passen als bepaalde knoppen/functies niet (goed) werken.
  - Algemene info MTCD/E units: klik
  - Tweakers.net topic m.b.t. Android headunits (algemeen): klik
  - XDA thread m.b.t. compatible 4G USB modems die als native 4G modem werken in Android headunits (dus niet via een wifi hotspot o.i.d.) klik. Meeste nuttige info staat in de latere pagina’s van het thread zelf, niet in de openingspost
  - Alternatief als je altijd internet in de auto wilt hebben: je kunt d.m.v. een app als Tasker of Macrodroid op een Android telefoon een profiel maken dat de wifi hotspot automatisch aan zet op het moment dat je telefoon verbind met de bluetooth van je focus, en uitzet op het moment dat de verbinding verbreekt. Vereist mogelijk wel root toegang op de telefoon.


  EDIT
  05-05-20: Herschreven openingspost, informatie toegevoegd
  07-05-20: Android Auto/Carplay info toegevoegd
   
  Malinois, De Baat, gerardTDCI en 3 anderen vinden dit leuk.
 2. Mooi duidelijk stuk geschreven.
  Dankjewel

  Verstuurd vanaf mijn HTC U12 life met Tapatalk
   
 3. Dit soort projecten vind ik altijd leuk!

  Ik had de mijne (op mk2) ook altijd uit staan. Ik las ook dat veel mensen last hadden van lege accu. Liever iets langer wachten dan met lege accu staan.

  Verder kan ik mij zeker aansluiten bij jouw conclusie betreffend het aanschaffen van iets duurder / sneller model. Die van mij had ook octacore maar wel maar 1gb werkgeheugen. Het was niet te doen om andere apps te gebruiken.
   
 4. Niet helemaal gelezen ivm korte pauze heb.
  Maar je conclusie is idd precies hoe ik er ook over denk.

  Voor een duurdere unit,pioneer of zoiets. Betaal je met gemak dubbel of meer ervoor.
  Enigste wat oplost is sneller opstarten en beter geluid.
  Analoog ontvangst is dan ook nog steeds niet perfect. Met antenne versterker zul je deels het oo kunnen lossen, zo goed als ford radio is het niet
   
 5. Goed stukje, heb momenteel een parrot android (2.3.7!!!) erin zitten. Werkt opzich prima hoor! Maar goed om eens te zien hoe het met de latere versies van android zit en radio's vanuit China! Er komt toch wel mooi spul vandaan, je moet alleen weten wat je wel en niet moet kopen!
   
 6. dat is een mooi 'ervaringsverhaal' @Simplicity :thumbup:
  ik hoop ook dat je dit topic bij wilt houden met je ervaringen in de toekomst.
  ik zal er een 'sticky' van maken zodat meer leden dit topic snel kunnen terugvinden.
   
  PhoenixNLx vindt dit leuk.
 7. En welkom
   
 8. #8 Simplicity, 30 jan 2019
  Laatst bewerkt: 30 jan 2019
  Dank voor de positieve reacties allemaal en de sticky @gerardTDCI! Ik zal proberen verdere ontwikkelingen/ervaringen hier te delen, dit topic was voor mij ook grotendeels het gevolg van mijn frustratie na uren research doen en steeds maar weinig of onduidelijke informatie vinden omtrent deze unit(s).

  Mochten er mensen geïnspireerd zijn door dit verhaal, hier een paar handige linkjes:

  Recentere MCU update (die van mij werd geleverd met 2.94, deze nieuwe versie schijnt wat problemen op te lossen met random bluetooth disconnects die sommige mensen hadden): klik
  Let er wel op dat dit alleen voor units met een MX/MX2 MCU is! (zoals die van mij)

  De ROM die ik geïnstalleerd heb is de Malaysk ROM (versie 3.2 op het moment): klik

  De launcher die ik heb geïnstalleerd (zie je ook op de foto) is car launcher pro, de Malaysk ROM komt met veel verschillende launchers maar dit vind ik persoonlijk de mooiste: klik

  Hele waslijst met veel informatie omtrent MTCD PX5 units: klik
  Met name MTCDTools is een handig appje, hiermee kun je de knoppen van de unit zelf of het stuur herprogrammeren. Overigens is de enige knop waarvan ik heb gemerkt dat die echt niets meer doet de knop voor het activeren van voicecontrol op het stuur, ik wilde deze eerst koppelen aan google assistent maar MTCDTools registreert simpelweg niets als ik hem probeer te koppelen.

  DAB-Z, een verbeterde variant van de standaard DAB+ app die op deze units zit: klik

  Het wachtwoord van het "factory settings" menu is (op vrijwel alle units) 126, op zich hoef je hier niet veel te veranderen, maar ik moest er bijvoorbeeld wel in om de koppeling van de RADIO knop met de standaard analoge radio app op te heffen, en vervolgens met MTCDTools aan DAB-Z te koppelen.

  Je kunt in het recovery menu komen voor het updaten van de MCU/ROM door de aan/uit knop ingedrukt te houden totdat de knopverlichting gaat knipperen en vervolgens 2x de aan/uit knop kort in te drukken.
   
  PhoenixNLx vindt dit leuk.
 9. Mooi verhaal! Ik ben ook van plan om een Android-radio te kopen, puur vanwege de functionaliteit (maps, flitsmeister, spotify). Met de huidige radio kan ik m'n versterker ook niet aansluiten, dus dat is ook een vereiste, maar voor zo ver ik heb gezien, kunnen de meesten dat wel.

  Ik meen dat er 2 merken (Xtrons en ?) zijn die wat beter aangeschreven stonden dan anderen toch? Of is het allemaal dezelfde binnenkant?

  Is de custom ROM veel beter/sneller/functioneler of valt het mee?
   
 10. Als ik tussen de regels door lees en even samenvat is het gewoon het bekende verhaal:

  Traag opstarten, slechte/onhandige/buggy software.
  Matige geluidskwaliteit
  Wel lekker hobbyen voor de knutselaars.
   
 11. #11 Simplicity, 31 jan 2019
  Laatst bewerkt: 31 jan 2019
  Ik kwam gisteravond toen ik op XDA rondkeek dit nog tegen: klik het is een gepatchde MCU file en bijbehorende EQ app, hiermee wordt de controle over de sound processor teruggegeven aan Android in plaats van de MCU, wat zorgt voor een lichte verbetering van geluidskwaliteit. Bij oudere units kon dit alleen met een hardwarematige mod (waarbij je moest solderen), maar nu kan het met een stukje software dat je in 5 minuten installeert. Hiervoor klonk het geluid wel prima, maar op de één of andere manier wel net iets "anders" dan met de Ford audio, maar nu zou ik erg onder de indruk zijn als iemand het verschil tussen mijn unit en de Ford unit kan horen. Ook heb ik een andere custom ROM geïnstalleerd (de "Hal9k ROM"), het verschil met Malaysk is minimaal maar ik vind het net iets gelikter op sommige punten, ik heb ook het idee dat die met deze ROM net iets sneller opstart maar heb het niet gemeten.

  Veel sneller hoef je niet op te rekenen, het is met name dat eventuele bugs verholpen zijn, de software vaak gebaseerd is op de meest recente beschikbare base en er wat extra opties/functies toegevoegd zijn, bovendien heb je automatisch Root toegang (dit geeft je de mogelijkheid systeemfiles te wijzigen, wat bijvoorbeeld nodig is voor bovenstaande mod). Root toegang kun je ook verkrijgen zonder custom ROM maar het is net zo makkelijk dan een custom ROM te installeren, bovendien stelt het niet zoveel voor. Je moet simpelweg de softwareupdate (in update.zip formaat) op een usb drive zetten samen met een appje geschreven door de developer van de ROM, het appje installeren, openen en op "install" klikken. Daarna reboot je unit in Recovery en kun je de update.zip file selecteren als update, die gaat die dan installeren (duurt 5 minuutjes) en als laatste moet je een data wipe/factory reset uitvoeren in de Recovery (is simpelweg een optie die je aan kunt klikken, dit wist gewoon alles op de Data partitie, dat zijn de bestanden die jij als gebruiker installeert/erop zet, dit is meestal niet eens 100% nodig, maar het voorkomt eventuele problemen). Al met al kost het je nog geen 10 minuten. Wat de exacte verschillen/verbeteringen zijn kan ik je niet zeggen, ik heb denk ik nog geen 5 minuten doorgebracht met de software die er standaard op zit. Misschien dat de grootste toevoeging van een custom ROM mogelijk nog wel Viper4Android is, dit is een stukje software waarmee je heel veel aspecten van het geluid kunt aanpassen en ondanks dat het puur softwarematig is is het bijzonder krachtig, het wordt vaak een "softwarematige DSP" genoemd. Ik ben er zelf nog niet aan toegekomen om daarmee te spelen omdat er echte enorm veel instellingen zijn die je kunt aanpassen. Vooral bij de oudere units waarvan de geluidskwaliteit belabberd was maakte het een groot verschil, luister hier maar eens.

  In de link met veel informatie omtrent MTCD PX5 units in mijn vorige reply staat in de eerste post een lijst met fabrikanten die mensen achterhaalt hebben. De binnenkant is inderdaad vaak grotendeels gebaseerd op hetzelfde ontwerp, vandaar dat ik ook steeds verwijs naar het platform (MTCD) en de SoC (PX5), daardoor is de software binnen units van hetzelfde platform en SoC ook cross-compatible.

  • Traag opstarten vind ik enigszins subjectief, het is zeker niet supersnel maar als ik de straat bij mij uitrij is de unit al opgestart, bovendien heb je dan het hele slaapstand verhaal geskipt. Die 45 seconden win je makkelijk terug omdat je niet het geklungel hebt met de slechte interface van de standaard Ford unit als je bijvoorbeeld navi moet instellen of iemand wilt bellen uit je contactenlijst. Over Pioneer/Kenwood units durf ik niet veel te zeggen maar persoonlijk vind ik Android Auto (wat meestal op deze units draait als ik het goed begrijp) ook lang niet alles, bovendien betaal je dan een klap geld om alsnog in feite (een zeer beperkte interface van) je telefoon te gebruiken, en met je telefoon aansluiten/bluetooth koppelen/wachten totdat android auto opgestart is e.d. ben je ook wat tijd kwijt lijkt me.
  • Buggy software: zoals ik zei kunnen er bugs inzitten, maar ik ben er zelf nog geen enkele tegen gekomen terwijl ik vrijwel alle instellingen/mogelijkheden al een keertje doorgekamt heb. Onhandig is het juist niet, deze units draaien op Android, juist het OS wat je helemaal naar je eigen wens kunt aanpassen en wat dat betreft zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos.
  • Matige geluidskwaliteit? Waar heb je dat gelezen in mijn stuk? Tenzij je van mening bent dat het standaard High Level Ford audiosysteem matig klinkt. Ter vergelijking, de sound chip in deze unit (de TDA7851) wordt ook als rebrand verkocht onder de Pioneer merknaam heb ik gelezen.
  Iedereen mag natuurlijk zijn eigen mening hebben, maar dit soort berichten zijn juist de reden waarom ik besloten heb dit hele verhaal te typen. Lang niet alle chinese units zijn hetzelfde en automatisch matig/slecht en de oudere units waren inderdaad vrij matig, maar de afgelopen jaren zijn ze naar mijn mening een heel eind gekomen. Als je inderdaad bereid bent een beetje te hobbyen/verder te kijken dan alleen wat je krijgt als je de unit thuisbezorgd krijgt kun je zonder al teveel moeite een vrij gelikt systeem in je auto inbouwen.
   
 12. Ik ben het helemaal met je eens! Ook ik heb de sprong gewaagd en voor een android unit gekozen. Het geluid is minstens zo goed als de standaard Ford oplossing. De unit is beter en sneller dan de Zenec-unit ( rond de 1000 euro!) die er eerst in zat. Deze is er bij mij uit gegaan omdat er geen updates voor de toch al slechte en langzame navigatie meer uit kwamen. Nu kan ik navigeren met een app naar keuze. Ik heb er Sygic opstaan. deze werkt goed, snel en lifetime map updates elk kwartaal voor 20 euro. Niet per maand of jaar, maar eenmalig 20 euro! Radio ontvangst is niet om over naar huis te schrijven, maar omdat ik toch via de hotspot van mijn telefoon koppel, gebruik ik een app waarmee ik radio luister. Kortom, ik ben erg tevreden.
   
  PhoenixNLx vindt dit leuk.
 13. Hoe zit het met de melding automatisch parkeren op het orginele scherm werkt dit ook op de nieuwe.
   
 14. Geen idee. Ik heb zelf een eenvoudige MK2.1 titanium
   
 15. Ja, zoals in de topicstart staat werkt dit vlekkeloos, bij mijn unit althans.
   
 16. #18 Simplicity, 5 feb 2019
  Laatst bewerkt: 5 feb 2019
  Ik ben deze week op vakantie dus kan niet echt zoeken naar een alternatief voor je maar heb even gekeken naar de 2 die je gelinkt hebt

  De Xtrons heeft een Allwinner T8 SoC die eerlijk gezegd voor mij onbekend is, ik heb even snel gegoogeld en de informatie daarover is zeer beperkt te vinden, met name een aantal beperkte threads op XDA waar mensen het over dat soort units hebben. Verwacht niet dat het mogelijk is om op deze units custom roms te installeren, iets waar je nu misschien niet veel om geeft maar met name in de toekomst is dat mogelijk handig om een recentere versie van Android te kunnen installeren en/of mods/tweaks te installeren, bovendien heeft deze unit maar 2GB RAM.

  Bij de Pumpkin unit die je linkt wordt als SoC een "1.5Ghz octa-core Cortex A53" chip vermeld, ik vermoed dat dat dezelfde Rockchip PX5 is die in mijn unit zit, zou niet weten welke het anders is. Ook heeft deze unit 4GB RAM en de TDA7851 soundchip, dus daarmee zit je ook goed/beter. Bij de Xtrons unit wordt zover ik zag nergens specifiek vertelt welke soundchip erin zit.

  Ter vergelijking, de Allwinner T8 SoC haalt in Antutu (een hardware benchmark app voor Android) wat ik zo snel kon vinden een score van rond de 22.500 punten terwijl de Rockchip PX5 een score van rond de 39.000 punten haalt, dus die is wel een stukje sneller.
   
  B@Zzz... en PhoenixNLx vinden dit leuk.
 17. Die heeft wel de TFA7851 soundchip, dat is positief, maar wel de Allwinner T8 die weer een lagere score met antutu haalt en maar 2gb RAM Nu zal dat nu nog geen probleem zijn, maar wellicht over een jaar of 2 wel zodra de apps wat zwaarder beginnen te worden? Ik ben er alleen nog niet uit of ik hem wel mooier vind :think:

  Ik heb op een aantal telefoons al volop gespeeld met diverse ROM's van XDA, dus ik verwacht daar zeker mee aan de gang te gaan tzt ;)

  Mijn collega heeft ook een Pumpkin (voor z'n Focus 1) en die zegt inderdaad ook dat dat dezelfde chips zijn.

  Mocht iemand nog een ander alternatief hebben, houd ik me ten zeerste aanbevolen ;)
   
 18. @B@Zzz... Ik heb niet heel uitgebreid gekeken maar deze lijkt min of meer hetzelfde als de Pumpkin maar je kunt kiezen voor eentje met hardwarematige DSP bovenop de TDA7851 soundchip, dan ben je helemaal verzekerd van goed geluid. Normaal hebben de headunits maar een 3 bands EQ wat in de software een "fake" 9 bands EQ is (tenzij je de mod installeert die ik linkte in post #11, dan krijg je weer de 3 bands EQ terug wat in de praktijk fijner is), maar met een hardwarematige DSP heb je als het goed is een 15 bands EQ en nog wat extra opties om het geluid af te kunnen stellen naar je wens.

  Ik wilde zelf eigenlijk ook eentje met hardwarematige DSP maar kon er helaas geen vinden voor de focus 3.1.
   

Deel Deze Pagina