1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Achteruitrij camera

Discussie in 'In Car Entertainment' gestart door jason101, 18 jun 2018.

 1. Wat heb ik nodig en wat zijn de kosten om een achteruitrij camera te installeren? 20180618_214205.jpg
   
 2. Wat je nodig hebt is afhankelijk van het type van de FCDIM (display).


  [​IMG]

  Oudere versies van de 5 Inch FCDIM hebben een normale Fakra connector. Om op dit type FCDIM een achteruitrijcamera aan te sluiten is een camera module vereist die de camera ingang vrij schakelt wanneer de achteruit versnelling wordt geselecteerd. De goedkoopste oplossing is in dit geval de Russische aftermarket camera module van de makers van UCDS. Deze module kost inclusief Fakra --> RCA adapter en verzendkosten circa €100,-. Daarnaast heb je een NTSC achteruitrijcamera nodig. Afhankelijk van het type camera kost deze zo tussen de €7,- (voor een losse camera) en €25,- (voor een kofferbakgreep met geïntegreerde camera).


  [​IMG]

  De nieuwere versies van de 5 Inch FCDIM hebben een 4-polige Rosenberger/Fakra HSD connector. Dit type FCDIM vereist niet langer een camera module. Op dit display kan dus direct een NTSC achteruitrijcamera worden aangesloten. Afhankelijk van het type camera kost deze zo tussen de €7,- (voor een losse camera) en €25,- (voor een kofferbakgreep met geïntegreerde camera). Naast de camera heb je nog een Rosenberger/Fakra HSD --> RCA adapter nodig. Deze zijn kant en klaar verkrijgbaar voor ongeveer $30,-. De componenten om deze adapter zelf te maken kosten minder als €10,-  Ik heb zelf het nieuwste type van de 5 inch FCDIM in mijn auto gebouwd. Omdat ik deze FCDIM voor weinig geld op Ebay heb gekocht was dit goedkoper als het aanschaffen van de Russische aftermarket camera module. Het inbouwen van de achteruitrijcamera heeft me vervolgens zo'n €20,- gekost (€10,- voor de camera en zo'n €10,- voor de materialen om de adapterkabel te maken).
   
  WXH en Berrychello vinden dit leuk.
 3. @dutchguy heeft deze vorig jaar voor mij ingebouwd. Wellicht weet hij wat voor display er in zit.
   
 4. Ik volg even. Zie veel topics over een achteruitrijcamera, maar de post van JW hierboven is erg duidelijk. Ik wil ook graag een camera in mijn Focus.
   
 5. #5 Davendre, 19 jun 2018
  Laatst bewerkt door een moderator: 21 okt 2018
  ...
   
 6. Ik heb ook de russische module en een ali camera. Was iets meer als 100€ kwijt aan materiaal.
   
 7. [​IMG]


  Wat is eigenlijk de pin layout van de groene Rosenberger connector, wat is hier nu de + & de - want als je de OEM oplossing wil toepassen zal je twee draden van connector C23a pin 34 (groen) & 35 (blauw) hier naar toe moeten brengen.
   
 8. Hieronder een afbeelding welke ik onlangs op een ander forum heb geplaatst:

  [​IMG]

  Origineel worden bij dit type display dus 3 draden aangesloten. Bij gebruik van een aftermarket camera volstaat het om alleen Pin 2 en Pin 4 aan te sluiten. Dit vanwege het feit dat verreweg de meeste aftermarket achteruitrijcamera's een RCA kabel gebruiken waarbij er geen afzonderlijke shield en signal ground aanwezig is.


  Wanneer je op dit nieuwere type FCDIM de originele achteruitrijcamera aan wil sluiten moet je er rekening mee houden dat je dan ook het nieuwere type achteruitrijcamera nodig hebt. De oudere originele achteruitrijcamera's werken niet i.c.m. het nieuwere type FCDIM. Daarnaast moet ook de BCM dit ondersteunen. Bij het nieuwere systeem waarbij geen afzonderlijke camera module meer aanwezig is is de functionaliteit van de module geïntegreerd in de BCM. De BCM zorgt er dan dus voor dat de (actieve) lijnen in het camera beeld worden weergegeven.
   
 9. Oh ja de shield die was ik nog vergeten, ik een van de laatste fase 1 modellen waar al de fase 2 bedrading in zit.
   
 10. Dit heeft niets te maken met fase 1 of fase 2 bedrading. Begin 2014 heeft Ford het achteruitrijcamera systeem al gewijzigd. Hierbij zijn onder andere de achteruitrijcamera, bedrading, FCDIM en BCM gewijzigd.

  Voertuigen die af fabriek zonder achteruitrijcamera zijn geleverd hebben echter lang niet altijd het juiste type BCM dat benodigd is voor de achteruitrijcamera. De kans is dus aanwezig dat je de BCM ook moet vervangen om het originele achteruitrijcamera systeem werkend te krijgen.
   
 11. #11 molenhuis, 27 jun 2018
  Laatst bewerkt: 27 jun 2018
  Goedemorgen, ik ben de gelukkige eigenaar van een ford c max uit 2016 met sync 2 echter ben ik benieuwd of er op een goedkope manier een achteruitrijcamera ingebouwd kan worden zoals hier bij de andere modellen wordt beschreven.
  Onderstaand een foto van mijn sync2 systeem

  cmax.jpeg

  Wellicht dat jullie me kunnnen/willen adviseren hierin. Alvast dank voor de moeite
   
 12. dank voor de reactie helemaal overheen gelezen.
   

Deel Deze Pagina